Az okostelefon és a vírusok

A számítástechnikai eszközök nagy ellenségei a szoftveres vírusok. De gondoltad volna, hogy igazi vírusok, baktériumok is megszállhatják a készülékedet?

Egy felmérés szerint az okostelefonok érintőképernyőjén például akár tízszer annyi kórokozó is lehet, mint a fürdőszobában a vécédeszkán! A kapkodó életmód miatt ugyanis sokan túl kevés időt fordítanak kezük és készülékük tisztán tartására. Sok fiatal még a mosdóba is magával viszi a mobilját, hogy ott is a közösségi oldalakat nézegesse. Mindebből több tanulság is levonható:

1. A fertőzések elkerülése érdekében mossunk gyakrabban kezet;

2. Okostelefonunkat időnként töröljük át fertőtlenítőkendővel;

3. Nem kell örökké az interneten lógni, hasznosabban is el lehet tölteni a szabadidőt. Mondjuk olvasással, biciklizéssel vagy éppen fára mászással.

 

   

 

A kidobott étel és a környezetszennyezés

Te is biztosan sokszor láttad már az iskolában, hogy a menzán egyesek éppen csak beletúrnak az ételbe vagy éppen kidobálják az otthonról hozott tízórait. Ilyenkor ők nemcsak az élelmiszert pazarolják, hanem a környezetet is szennyezik. Ugyanis a kidobott étel a globális felmelegedés harmadik legfőbb forrása. A világ élelmiszertermelésének egyharmada megy veszendőbe évente, miközben 800 millió (!) ember meg éhezik a Föld legszegényebb vidékein.

 

  

 

A gond azonban nem csupán annyi, hogy egyesek kidobálhatják az ételt, másoknak meg nem jut, hanem hogy a szemétbe került ételmaradék bomlása közben metángáz keletkezik, ami erősíti az üvegházhatást, ezzel pedig a globális felmelegedést. A szakemberek szerint ezt az esztelen pocsékolást megfelelő programokkal fel lehetne számolni. Így az éhezők milliói is élelemhez juthatnának és a környezetszennyezés mértéke is csökkenhetne.