Lassan itt a tél. A természet pihenni készül. De hogyan boldogulnak az állatok a zord téli hónapokban?  A bundások sűrűbb szőrzetet, némelyik zsírpárnát is növeszt. A madarak gyakran összebújnak, úgy melegítik egymást a kemény fagyok idején. A legfontosabb azonban a táplálék. Ha nincs elég ennivaló, az állatok megfagynak. A hideg beállta előtt ezért sokan telehordják az éléskamrájukat ennivalóval.  Ez lesz a tüzelőjük. A táplálékkal tartják fenn testük főmérsékletét. Így tesz az apró erdei egér is.

Ez az apró állat lyukakat, néha egész alagútrendszert ás a fölbe. Az alagút legmélyén, a legbiztonságosabb részben van a jól kibélelt fészke. Itt jönnek világra a kisegerek. Több kamra élelmiszer tárolására szolgál. Az alagútnak két-három kijárata is van, hogy róka, borz, menyét, nyest, bagoly, netán egy macska támadása esetén gyorsan elmenekülhessen.

 

  

 

Az éjszakai portyázó

Bár neve szerint erdei állat, mégis mindenfelé megtalálható. Kitűnően érzi magát a kertekben, parkokban, szántóföldön.  Főleg éjszakai életet él. Ekkor jár ennivaló után. Nagyon óvatos állat. Csak ősszel merészkedik az otthonától messzebre. Ilyenkor több száz méteres körzetben gyűjti a magokat télre.

 

 

A gondos gyűjtögető

Éléskamráit télire gondosan feltölti ennivalóval. Makkot, mogyorót, bogyókat, gyümölcsöt, apró rovarokat fogyaszt, nyáron a madártojást is megeszi. A hideg hónapokra főleg olajos magvakat hord még a fészekkamrába is.

 

Feladat

Őszi természetjárás közben keress egérlyukat. Figyeld meg a környékét! Milyen ennivalót gyűjthetett a lyuk gazdája télire?

 

Kérdezz!

Miért ugrál futás közben az erdei egér?

Az erdei egér hátsó lábai hosszabbak, mint az elsők. Ezért halad futás közben ugrálva. Akár 80 cm távolságra is elugrik. Hátsó lábaira állva gyakran fel is emelkedik, és beleszimatol a levegőbe.