Veszélyben az afrikai oroszlánok

Nemcsak az elefántok,  az oroszlánok is nagy veszélyben vannak Afrikában. A szakemberek friss kutatásai szerint e nagyragadozók száma olyan mértékben csökkent az elmúlt tíz év során, hogy az már a faj kihalásával fenyeget.

A kutatók eddig azt feltételezték, hogy összesen 21 különböző védett területen, főként nemzeti parkokban élnek az oroszlánok. Most azonban kiderült, hogy igazából csak négy (!) olyan hely létezik Nyugat-Afrikában, ahol valóban megfelelőek a körülmények számukra. Létszámuk jelenleg 400 körül mozog, ami nagyon kevés. Negyven évvel ezelőtt még kb. hétszer ennyi állat élt ezen a területen. A probléma az, hogy a világnak ezen a nagyon szegény részén az országok nem képesek elég pénzt fordítani a veszélyeztetett állatok védelmére.

     

 

Ezért sokkal szélesebb körű, akár világméretű összefogásra van szükség ahhoz, hogy a nyugat-afrikai oroszlánokat meg lehessen menteni. A kutatók most legalább már tisztán látják, hol is van még valódi élőhelyük ezeknek a gyönyörű ragadozóknak. Így kidolgozhatnak olyan célzott tenyésztési programokat, amelyek igazán hatékonyak lesznek az állatok megmentése érdekében.

 

Nem kell többé mobiltöltő?

Teljesen átalakítaná a mobiltelefonok, tabletek és minden kézi digitális eszköz feltöltését két amerikai nagyvállalat. Az ötlet tulajdonképpen pofonegyszerű, és a tervek szerint nem is nagyon növelné a készülékek árát. A dolog lényege a napenergia. Ezzel lehetne feltölteni a készülékeket. Hiszen mindegyiknek akkora már a kijelzője, hogy az a napsugarak gyűjtéséhez is éppen elég. A kijelzőt egy napelemes réteg egészítené ki, ez gyűjtene össze annyi energiát, hogy a készülék állandóan üzemképes legyen.

 

     

 

Így nem kellene naponta a konnektorhoz kötnünk őket. De ez még nem minden. A napelemes felület egyben adatátvitelre is képes. Egy speciális fényforrás alá rakva információt is lehet továbbítani rajta, ráadásul a jelenlegi leggyorsabb Wi-Fi-hez képest akár tízszeres (!) sebességgel.