Körülöttünk a világban egyre nagyobb méreteket ölt a környezetkárosítás, a levegő és a vizek szennyezése, az erdők irtása és a nyersanyagok pazarló felhasználása. De akadnak példák arra is, hogyan lehet fenntarthatóan, a természet értékeit védve modern környezetet teremteni. Sikerült ezt elérni például néhány magasépületnél is. Ezek a 21. század technikájának minden eszközét bevetve épültek, hogy üzemeltetésük közben a lehető legkisebb legyen a  környezetszennyezés és a károsanyag-kibocsátás.

A félbevágott tojás

Egy angliai város, Manchester egyik nagyvállalatának központjában naponta 3000 ember dolgozik. Az épület egy félbevágott főtt tojásra emlékeztet. De nemcsak a látványa érdekes. Különleges benne az is, hogy egy repceolajjal (!) működő erőmű látja el energiával.

 

  

 

A repcét pedig a vállalat saját földjein termelik. Télen az épület fűtéséhez nagyban hozzájárulnak a hatalmas üvegfelületek is. Ezek ugyanis elnyelik a hőt. Vizet is maga gyűjt az épület az esővízből. A kevésbé szennyezett vizet ráadásul újra felhasználják. Az épület energiafelhasználása olyan minimális, hogy amit a repceerőmű megtermel, még azt sem fogyasztja el mind.

 

A fekvő felhőkarcoló

Kína Sencsen városában található a világ alighanem egyik legfurcsább felhőkarcolója. Ugyanis ez egy több részből álló vízszintes felhőkarcoló! Ám egyben az egyik legzöldebb épület is az országban.

 

     

 

A teteje csupa napelem, villanyszámlára így nemigen költenek a ház üzemeltetői. Az építményt ugyancsak nagy üvegfelületek borítják. Külön érdekesség, hogy a fekvő felhőkarcolót nem a talajra, hanem cölöpökre építették. Az épület alatt pedig egy védett parkot alakítottak ki, hogy a lehető legjobban megóvják a környék természeti értékeit.

 

Tornyok szélforgóval

A Perzsa-öbölben található apró szigetország, Bahrein fővárosában, Manámában épült fel a világ talán leglátványosabb és nem mellesleg igencsak környezetbarát két felhőkarcolója. Az épületek 240 méter magasak és ötvenemeletesek. Tornyaik között három szélturbina működik.

     

 

A turbinák tartópillérei egyben függőhidak is, ezeken lehet átjárni egyik épületből a másikba. A megoldás nagyon látványos, ám nemcsak az. A szélturbinák gondoskodnak a két felhőkarcoló energiaellátásáról. Hatalmas, 29 méteres lapátjaik még gyenge széljárás esetén is képesek a turbinákat meghajtani, és ezzel áramot termelni az épület számára.

Kérdezz!

Milyen magasak a felhőkarcolók?

Nálunk Európában a 150 méternél magasabb épületeket nevezzük felhőkarcolóknak. De ennél alacsonyabbra is rámondják, ha jelentősen kiemelkedik a környezetéből. Ma már azonban 300, sőt 500 méternél magasabb felhőkarcolók is vannak, melyekről még lesz szó a 21. század csodáiban.

Tudtad?

Egy-egy felhőkarcoló már akkora, mint egy kisebb város. Ezeknek nemcsak a megépítése, hanem a fenntartása is sok gonddal jár. Nem egyszerű megoldani sem az épületen belüli közlekedést, sem a vízzel, energiával való ellátásukat.