Ahogy közelednek az ünnepek, egyre több helyen felgyulladnak a karácsonyi fényfüzérek. Utcákon, tereken, parkokban apró izzók milliói teszik színessé, csillogóvá a hideg téli napokat az ünnepi készülődés jegyében. De a házak udvarában és ablakában is mind nagyobb divat a fényfüzér, néhol már-már versengenek a szomszédok, hogy minél ragyogóbb díszkivilágításuk legyen.

Izgalommal telve várjuk hát ismét a karácsonyt. Az ünnepek közeledte azonban nem jelentheti azt, hogy közben megfeledkezünk az energiatakarékosságról és környezetünk értékeinek óvásáról. Mit tegyünk, hogy a legszebb ünnepek ne legyenek az év legenergiafalóbb napjai is egyben? Ehhez adunk most néhány ötletet.

 

Ajándékok

Ha magad készíted el az ajándékot, tudatosan használhatsz környezetbarát alapanyagokat. Készíthetsz például saját tervezésű társasjátékot, szókirakót, egy kis kézügyességgel kartonpapírból repülőgépmodellt. Ajándékozhatsz saját készítésű adventi naptárat, gipszből hűtőmágnest, dunsztosüvegből festett vagy díszített mécsestartót, a család kedvenc süteményeit tartalmazó receptfüzetet. A csomagokra tűzött üdvözlőlapokat szintén magad is elkészítheted. Ha mégis boltban vásárolnál ajándékot, akkor is törekedj arra, hogy az lehetőség szerint „zöld” legyen. Az elemes játékban a kis tesónak például újratölthető akkumulátor legyen, vagy az újabban divatos napelemes USB-töltővel működjön.

 

     

 

     

 

Csomagolás, díszítés

Egy kis kreativitással újságpapírból is kiválóan megoldható ez a feladat, így az ajándékod külsőre is egyedi és különleges lesz. Nézz körül otthon, biztosan találsz feleslegessé vált újságot, magazint, ami erre a célra megfelel.  A karácsonyfa díszeit is újra feldolgozott és természetes anyagokból készítsd, papírból, szalmából, fából. A legjobb (ehető!) karácsonyfadísz persze a nagyival együtt sütött mézeskalács.

 

A karácsonyi világítás

A legtakarékosabb a LED-es égő. Ez tized annyi energiát sem fogyaszt, mint a hagyományos izzó. Talán még a gyertyánál is olcsóbb velük kivilágítani a karácsonyfát, a gyertyák különben is tűzveszélyesek. A díszkivilágítást azonban mindig csak sötétedés után kapcsoljátok fel, és csak akkor, ha otthon vagytok. Mielőtt pedig nyugovóra térne a család, kapcsoljátok ki és áramtalanítsátok a rendszert.

 

  

 

Vendégfogadás, sütés, főzés

A karácsony a nagy vendégjárások ideje. Ha egyszerre sok vendég van nálatok, nyugodtan figyelmeztesd a szüleidet, hogy egy kicsit lejjebb tekerhetik a fűtést. Az emberi test is ad le hőt, és ha többen vannak a szobában, ez pótolja a kimaradó fűtést. A sütés-főzés, konyhai nagyüzem idején szintén érdemes a radiátorokat lejjebb kapcsolni, hiszen a sütő és a főzőlapok is hőt sugároznak.

 

     

 

Mi legyen a karácsonyfával?

Sokak szerint a műfenyő tönkreteszi az ünnepi hangulatot, nem szép, nincs illata. Az igazi, vágott fenyő viszont egyesek szerint nagyon környezetkárosító, kivágásával pusztul az erdő. Akik az utóbbit állítják, nincs teljesen igazuk.  Hiszen ezeket a fákat éppen azért ültették és nevelték a kertészetekben, erdészetekben, hogy karácsonyfa váljon belőlük. De ha mégsem akarjátok, hogy a fát kivágják, viszont igazi fenyőillatot szeretnétek karácsonykor, válasszátok a földlabdás, cserepes fenyőt, amit az ünnepek után visszavihettek az eladóhelyre vagy kiültethettek a kertbe.

Kérdezz!

Miért éppen fenyőfát díszítenek fel karácsonykor az emberek?

A fenyőfaállítás szokása nem túl régi, csupán néhány száz éves hagyomány. Németország felől terjedt el szerte a világon. Talán azért éppen a fenyő, mert az örökzöldet a régi európai népek, köztük a germánok is nagyon tisztelték.