A szép szó versenye az idén új nevet kapott, a rendezők átkereszteltél Tompa Mihály Országos Versenyre. Most huszonnegyedik alkalommal mérték össze a tehetségüket és a tudásukat Rimaszombatban a legjobb vers- és prózamondók.

Kategóriánként átlagban tizenhatan voltak, öt korcsoportban. Megzenésített verssel is szerepeltek néhányan és lírai színpadok is voltak. Előadóik, mondhatni, valódi kis színészekként és énekesekként léptek a dobogóra. A szép április végi hétvégén zsongott-zsibongott a kultúrház és a környéke, bent az épület színház-, gömb-, esztrád és bábtermében viszont komoly versengés folyt. Másnap aztán a szakmai értékelésekre is sor került. Nehezen születtek meg az eredmények, hiszen mindenki a legjobb tudásával érkezett Rimaszombatba.

 

     

 

  

 

Az első kategóriában, a legkisebb versmondók közt a bodrogszerdahelyi Dóczi Boldizsár, a mesemondóknál a nyárasdi Tóth Gábor István lett az első. A második kategóriában Gál Ádám Vajk (Hetény) és Fekete Lujza (Komárom), a harmadik kategóriában Gál Réka Ágota (Hetény) és Ürge Kristóf  (Fél) bizonyult a legjobb vers-, illetve mesemondónak. A még nagyobbak első helyezettjeit már nem is sorolom, mert hiszen mindenki nyertes volt, aki eljutott az országos döntőre Rimaszombatba. Az ünnepélyes díjkiosztó gálán mindenki a színpadra állhatott. Emléklapot, csokit, az első három helyezett és a különdíjasok ajándékcsomagot is kaptak. Legvégül a versenyzők, a közönséggel és a zsűri elnökökkel együtt elszavalták József Attila Mama című versét. Így emlékeztünk a 110 éve született költőre. Igazán felemelő volt. (A további eredmények ide kattintva olvashatók.)

 

  

 

A rendezők már most meghirdették a jubileumi, 25. Tompa Mihály Országos Versenyt.

 

Kép és szöveg: Homoly Erzsó