Az orrszarvú

 

S. O. S. - veszélyben az orrszarvú, ez a különös őslény. Több millió éve él a Földön. Ahogy a tudósok mondják, a miocén korból származik. Napjainkban azonban végveszélybe került. Állománya annyira megcsappant, hogy az állatvédők a faj puszta fennmaradásáért küzdenek. Egyetlen ellensége az ember, aki a tülkéért vadászik rá ma is kapzsi módon, mértéktelenül. A tülökből díszes faragást vagy csodagyógyszert készítenek. 1970-ben még 65 ezer orrszarvú élt szabadon Afrikában. Húsz év múlva alig 3 ezer maradt.

Az 1990-es években, a drasztikus pusztítás után megmaradt orrszarvúk közül sokat átköltöztettek kerítéssel védett menedékhelyekre vagy nemzeti parkokba. Az orvvadászok ezeken a helyeken nehezebben férnek hozzájuk, és nem tudják elpusztítani őket. Az állatvédő szervezetek és az állatkertek néhány éve világnapot is hirdettek ennek az ősi állatfajnak a védelme érdekében. Szeptember 22-én minden évben sokféle rendezvényen hívják fel a figyelmet az orrszarvúakat fenyegető veszélyekre. Ha nem vigyázunk a természetes élőhelyeikre, és nem állítjuk meg az orrvadászok gyilkos tevékenységét, hamarosan az utolsó orrszarvú is eltűnik a szabad természetből.

 

  

 

Mára öt különböző faja maradt, mindegyik veszélyben van. Némelyik faj a sűrű, erdős részeket kedveli, mások füves helyeken, szavannákon élnek, ahol mocsaras hely, vizes árok és  árnyékot adó fák is akadnak. Rossz kedélyű, morcos állat. Ha megzavarják, még dühösebb. Látása nagyon gyenge, ezért gyakran ok nélkül is támad. A szagok és a zajok szerint tájékozódik. Egymás közt morgással, röffentésekkel, horkantásokkal kommunikálnak.

 

  

 

Azt hinnénk, hogy nagy teste igen esetlen. Éppen ellenkezőleg. Kis helyen is fürgén meg tud fordulni. Futni pedig különösen gyorsan tud. Egy óra alatt képes 48 kilométert is megtenni. Legjobb barátai a nyűvágó madarak. Ezek lecsipegetik testéről a kullancsokat és a különböző férgeket. Kitisztítják a sebeit, és megvédik a gyulladásoktól.

 

 

Az orrszarvú hatalmas testű állat, az elefánt után a legnagyobb szárazföldi emlős. Testhossza akár 3,8 méter, súlya akár 3,6 tonna is lehet. Átlagéletkora 30-40 év, fő tápláléka: fű, levelek, ágak. Előfordulása: Afrika és Ázsia.

 

 

Állatkerti programok

A világ állatkertjeiben sok orrszarvú él. Az állatkertek összehangolt programokat működtetnek az orrszarvúak tenyésztése és szaporítása érdekében. Így próbálnak hozzájárulni a fenyegetett faj fennmaradásához. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) néhány éve kampányt is szervezett és adományokat gyűjtött az Afrikában és Ázsiában élő orrszarvúak megsegítésére, az őket védelmező programok fenntartására. A programok támogatásához az állatkertek látogatói is hozzájárultak.