Árva Szlovákia leghidegebb része. Februárban itt még véletlenül sem tavaszodik. Tina és Toby éppen ezért kirándul februárban Árvába. Még egyszer élvezni szeretnék az idei telet.

 

A Babia hora

Az árvai hegyek legmagasabb csúcsa a Babia hora. A lengyel határon fekszik. Ez a csúcs felelős azért, hogy Árvában hidegebb van, mint másutt Szlovákiában. Elfogja nyugatról, az Atlanti-óceán felől érkező enyhe, óceáni légáramlatokat. Gyakran van errefelé köd és sok a csapadék. Az időjárás szeszélyes, kellemes melegből egyik óráról a másikra hidegre fordulhat az idő. A felkészületlen turisták nem egyszer éppen emiatt kerülnek nagy bajba a hegyekben. A szélsőséges időjárásnak köszönhető azonban az is, hogy az árvai hegyeket sokfelé még most is sűrű, háborítatlan őserdő borítja. A rossz időjárás miatt ugyanis senkinek sincs kedve kitermelni innen a fát.

 

Árva vára

Az Árva folyó völgye fölött emelkedik a magasba egy meredek sziklán. Ez a legszebb és a leglátogatottabb vár Szlovákiában. A régi időkben erős falai mögül védték a Lengyelországba vezető kereskedelmi utat. Ma múzeum van benne. Májusban nagy ünnepség keretében nyitják meg kapuit a turisták előtt. A látogatók ilyenkor akár még Thurzó Györggyel, a vár egykori urával is találkozhatnak a várudvaron. A tél végével ugyanis a várúr és udvartartása is visszatér az árvai várba. A népes sereg és a tavasz tiszteletére a várban ekkor vásárt is tartanak.

  

  

 

Az árvai falumúzeum

Az árvai emberek régi életmódját figyelhetik megy itt a látogatók. Nyáron birkák legelnek a faházak udvarán, működik a malom, az olajütő, a fazekasműhely, de még a régi mángorló is, amivel a kékfestő kelméket vasalják simára. Gyönyörű a környezet. Nem véletlenül kedvelik a filmesek is. Nem egy játékfilmet forgattak már itt, a falumúzeumben.

 

  

 

Alsókubín

A vidék központja. Nevezetessége az Árvai Galéria, amely egy szép régi épületben található a főtéren. Az árvai festők, fafaragók, népművészek alkotásait őrzik benne. A téli sportok szerelmesei is szívesen látogatnak Alsókubínba. A városka mellett lévő síközpontban kitűnőek a sípályák. Sífelvonó is működik. Némelyik pályán akár este nyolcig csúszkálhatnak a síelők, mert a páyákat este kivilágítják.

 

Az erdei kisvasút

A kiránduló gyerekek kedvence. Egész évben utazhatnak rajta. A völgyben a legkíváncsibbak az öreg gőzösök állomáshelyére, a depóba is bekukkanthatnak. Fent a hegyen pedig egy kilátóból gyönyörködhetnek a szép árvai tájban.

 

Tudtad?

Az erdei kisvasutak eredetileg a fakitermelők munkáját segítették. A kivágott fát szállították rajtuk az erdőből. A kisvasutak ugyanis könnyebben mozognak a gyakran nehéz, emelkedőkkel és lejtőkkel teli hegyvidéki terepen, és olcsóbb is a fenntartásuk, mint a rendes, nagy vasutaké.