Az elefánt

 

S. O. S. ‒ veszélyben az elefánt. Az elmúlt évtizedekben drasztikusan lecsökkent a számuk. Afrikában az 1970-es évek végén még több mint egy millió elefánt élt, tíz év múlva feleannyi se. Ázsiában néhány éve alig 30-60 ezerre becsülték a számukat. Élőhelyük pusztulása és főleg a vadászatuk miatt vált kritikussá a helyzetük. Minden védőintézkedés ellenére Afrikában még az utóbbi időben is évente 40 ezer elefántot öltek meg az orvvadászok az agyaráért.

Az elefántcsontból különféle dísztárgyakat, ékszert, fésűket, pálcikákat készítenek. Ezeknek a tárgyaknak az értéke annál nagyobb, minél kevesebb elefánt él a földön, hiszen az embereknek mindig a ritka dolog a becses. Ezért tűnik úgy, hogy az orrvadászokat és az elefántcsonttal kereskedőket nem lehet megállítani. Hiába a nemzetközi tiltó rendelet, a bűnöző bandák továbbra is magas áron értékesítik az elefántagyarakat a feketepiacon. Ha ez így megy tovább, a jóslások szerint a következő évtizedekben teljesen kipusztul az elefánt a fekete földrészről.

 

  

 

Az afrikai elefánt nagyobb az ázsiai rokonánál. Szembetűnő különbség köztük, hogy az afrikainak hatalmas lapát füle van, az ázsiai füle ehhez képest szinte kicsi. Ez azért van, mert az afrikai szavannákon nagyobb a hőség, mint az ázsiai dzsungelekben, s az állat a fülével legyezi, hűti magát. A nagyobb fülek ráadásul nagyobb hőleadást is biztosítanak. Azt hinnénk, hogy ezek a hatalmas testű ormányosok igen lomhák, ami igaz is. De ha akarnak, rendkívül gyorsan, akár 40 km/óra sebbességgel is tudnak szaladni.

 

 

A csordák olykor nagy távolságokat is megtesznek, de mindig víz közelében maradnak. Az ivás és a tisztálkodás mellett testük lehűtése miatt is szükségük van a vízre. Egyszerre 4-10 liter vizet szívnak fel az ormányukkal és a szájukba fecskendezik. Naponta 140 liter vizet is megisznak.

 

  

 

Az elefánt a legnagyobb szárazföldi állat. Testhossza: 5,5-6,5 méter, magassága 3-4 m. Testtömege: 3-4 tonna, de Afrikában lőttek már ki 10 tonnás bikát is. Átlagéletkora: 70 év. Tápláléka: fűfélék, gyümölcsök, a fák kérge, levele, gyökere. Előfordulása: Afrika és Ázsia esőerdeiben és füves területein.

 

 

 

Óriások klubja

Az egyik afrikai ország, Kenya fővárosában, Nairobiban az idén áprilisban kétnapos elefántvédelmi csúcstalálkozót tartottak. A résztvevők, az Óriások Klubja (Giants Club) nevű kezdeményezés tagja, több afrikai ország vezetője, tudósok és üzletemberek azt próbálták kitalálni, hogy milyen stratégiával lehetne megakadályozni az elefántok kipusztulását Afrikában. Az Óriások Klubját négy afrikai ország alapította meg, Kenya, Uganda, Botswana és Gabon. Ebben a négy országban él az afrikai elefántok fele.