Író-olvasó találkozón láttuk vendégül iskolánkban, a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskolában Tóth Lászlót, a városunkban élő József Attila-díjas költőt, az Anser  Könyvek gondozásában megjelent Nagymama háza című könyv szerzőjét 2023. áprilisban. A 6. osztályosok már hetekkel korábban megismerkedtek a kötettel, a benne található mesékkel és versekkel. Az olvasásuk során maguk is kedvet kaptak az íráshoz, az egyik, nyelvi játékokra épülő mesét felhasználva megpróbálkoztak hasonló szövegek papírra vetésével.

A legérdekesebb, legkedvesebb verseket illusztrálták is. A jó hangulatú találkozón a költő sok érdekes dolgot elmondott kötetével kapcsolatban a költészetről, versírásról, versekről, költőkről. A találkozó végén természetesen a könyv dedikálására is sor került.

 

Simon Anikó, pedagógus

 

  

 

Íme néhány kép a kötethez készült illusztrációk közül:

 

     

 

     

 

És néhány a 6. osztályosok nyelvi leleményeiből:

 

Macskarácsony

Macskarácsony este macskapapa befűt a macskandallóba. Macskamama macskarperecet  vett fel macskarjára. Az ünnepi vacsorára első osztályú macskaját készítettek. A macskanalakat még tegnap megmosták. A macskagyerekek műanyagból készült játék macskardot és macskarabélyt kaptak. Így már tudnak a macskarácsonyfa mellett macskatonásdit játszani.

Macskatalin macskanyarót macskapott, mert macskanyarós macskanárit macskajált.

 

Szabó András

 

Rövidek

Pumatyi, a pumanó egy házban álldogál karácsonykor. Pumandulát varázsol a családnak ajándékba. Körülötte pumangyalok díszelegnek.

Bálnagyi éppen takarít. A bálnappaliban nem sok kosz van. A bálnapsugarak szépen bevilágítanak az ablakon, mivel bálnapos idő van.

Macskati az ünnepeket a családjával egy különleges macskastélyban tölti. A macskandalló melegénél ülve beszélgetnek. Macskati testvére, Macskaresz mesél a többieknek, hogy a legutóbbi lovaglóóráján a macskantár majdnem lecsúszott a lóról.

Kalmártont egy nap eltalálta Ámor nyila. Mámorosan beleszeretett Kalmártába. Az esküvőjükön különféle kalmártások közt lehetett válogatni.

 

Lukács Sára