S. O. S. ‒ veszélyben az elefánt. Az elmúlt évtizedekben drasztikusan lecsökkent a számuk. Afrikában az 1970-es évek végén még több mint egy millió elefánt élt, tíz év múlva feleannyi se. Ázsiában néhány éve alig 30-60 ezerre becsülték a számukat. Élőhelyük pusztulása és főleg a vadászatuk miatt vált kritikussá a helyzetük. Minden védőintézkedés ellenére Afrikában még az utóbbi időben is évente 40 ezer elefántot öltek meg az orvvadászok az agyaráért.

 

S. O. S. ‒ végveszélyben a gorilla az afrikai esőerdőben! Hegyi gorilla ma vagy 800 élhet, jórészt a nemzeti parkokban. Holott ennek a nagy testű állatnak nincs természetes ellensége, egyedül csak az ember. Mégis a kipusztulás fenyegeti. Mert minden igyekezet és világméretű kampány ellenére tovább gyilkolják őket az orvvadászok (a húsukért), a kölykeiket pedig foglyul ejtik és eladják a feketepiacon. De veszélyben vannak a gorillák az élőhelyükön dúló háborúk és a betegségek miatt, s legfőképpen azért, mert rohamosan zsugorodik élőhelyük, az afrikai esőerdő.

 

S. O. S. - veszélyben a kacsacsőrű emlős. Ez a fura állat egyedül Ausztráliában, ezen a fura földrészen él. Itt alakult ki sok millió évvel ezelőtt. Vastag, tömött bundája eddig megvédte őt a hidegtől, most azonban, amikor a tudósok szerint a Földön egyre melegebb lesz, a meleg szőrzet a vesztét okozhatja. De rohamosan fogy a számuk azért is, mert Ausztráliában is egyre szennyezettebbek a folyók és tavak vize, ahol élnek és táplálék után kutatnak.

 

S. O. S. - veszélyben a koala Ausztráliában. Ez a kedves kis állat a természetvédők szerint akár néhány évtizeden belül teljesen eltűnhet a kontinensről, ha nem vigyáznak rá. Már most is csak szigetszerűen találhatók meg a csoportjai ezen a különös földrészen. Pusztulásában szerepet játszott a vadászata (vadászták a vastag és puha bundájáért), a betegségek és az erdőirtás. Lassan eltűnik a koalák természetes élőhelye Ausztráliában! Lehetséges volna ez? Hiszen a koala az ország egyik nemzeti állata, a sydney-i olimpiának is a kabalaállata volt...

 

S. O. S. - veszélyben az orrszarvú, ez a különös őslény. Több millió éve él a Földön. Ahogy a tudósok mondják, a miocén korból származik. Napjainkban azonban végveszélybe került. Állománya annyira megcsappant, hogy az állatvédők a faj puszta fennmaradásáért küzdenek. Egyetlen ellensége az ember, aki a tülkéért vadászik rá ma is kapzsi módon, mértéktelenül. A tülökből díszes faragást vagy csodagyógyszert készítenek. 1970-ben még 65 ezer orrszarvú élt szabadon Afrikában. Húsz év múlva alig 3 ezer maradt.

 

S. O. S. - veszélyben a hiúz, a legnagyobb vadon élő macska Európában. Állománya az utóbbi időben rettenetesen megritkult nálunk, a Kárpát-medencében, de Európa más vidékein is. Az Ibériai-félszigeten, Spanyolországban alig egy maroknyi csapata maradt fent egy nemzeti parkban. Sok helyen teljesen kihalt, mert mértéktelenül vadászták csodás bundájáért. De nemcsak ez okozta a vesztét, hanem a kiterjedt, nagy erdőségek megfogyatkozása is. Ez a kényes macskaféle pedig a háborítatlan rengetegben, a sűrű hegyvidéki erdőségben érzi magát jól igazán.

 

S. O. S. - veszélyben tájaink csúcsragadozója, a farkas. Pedig ez az okos négylábú a legnagyobb területen elterjedt emlős volt korábban. Nagyon jól tud alkalmazkodni a legkülönfélébb körülményekhez. Az északi hegyvidéki erdőktől a félsivatagos területekig és a tundráig korábban mindenhol előfordult. Ám akkora mértékben vadászták őt főleg a bundája miatt, hogy ma már csak elszigetelt csoportokban maradt fenn. Sok országban teljesen kipusztult. A Kárpát-medencében is igen megcsappant a számuk.

 

S. O. S. - végveszélyben a vidra. Ez a kedves kis állat Európa nyugati országaiból szinte már teljesen eltűnt. Pusztulásának fő oka a folyók szennyezése és a területrendezések, amelyek során eltűnnek a vizes élőhelyek, ahol elég táplálékot és biztos búvóhelyet találna. Gyönyörű bundájáért vadásztak is rá. Így jutott a kihalás szélére. A természetvédők újabban többfelé próbálkoznak a visszatelepítésükkel, mérsékelt sikerrel.

 

S. O. S. - adják le a természetvédők a vészjelzést a végveszélyben levő óriáspanda megmentéséért. A kedves macik nagy bajban vannak. Mindössze néhány ezer élhet még belőlük szabadon Kína hegyeiben és néhány száz az állatkertekben. Döbbenetesen alacsony ez a szám ahhoz, hogy a faj fennmaradjon. A panda pusztulásához nagyban hozzájárult az erdőterületek csökkenése, az erdőirtás Kínában. Bundájáért is sok macit megöltek korábban a vadászok. Vadászatuk ma már tilos. A panda szigorúan védett állat!!!

 

S. O. S. - ugye, ismered ezt a rövid, nemzetközi segélykérő jelzést?! Legtöbbször a hajókon használták régen. Ezt a morzekódot – három rövid, három hosszú és megint három rövid jelzést – adták le a rádióadón, amikor végveszélybe kerültek az emberek a tengeren. Napjainkban egyre több állat is leadhatná ezt a jelzést. Kérhetné a segítségünket, ha tudna kérni, hiszen végveszélyben van. Lassan eltűnik a természetes élettere, nincs mit ennie-innia, fajának utolsó egyedeit is lelövik az orvvadászok.