kab44

 

A hideg időben gyakran kapunk el olyan betegségeket, amiktől köhögünk, meg folyik az orrunk. Vannak viszont olyan betegségek is, amik a gyomrunkban és a beleinkben okoznak gondot. Ennek a leggyakoribb tünete a hányás, ami sajnos nagyon kellemetlen dolog.

kab30

 

A köhögés majdnem olyan természetes dolognak tűnik, mint a levegővétel. Ebben a hideg időben sokszor vagyunk betegek, és egyszerűen csak beletörődünk, hogy néha jön ez a furcsa érzés, ami azt mondja, na köhögjünk egyet! De mért rándul össze a mellkasunk? Mi az a kis folyadék, ami a köhögésnél feljön, és mindig lenyeljük? S ami a legfontosabb, miért nem tudjuk mi ezt az egészet irányítani? Nézzük meg közelebbről a dolgot!

kab63

 

Nagyon sok ember van, aki nem szereti a telet, és már a legenyhébb hidegben is fázik. Mások meg rövid ujjú pólóban és rövidnadrágban járnak még ősszel is, s azt mondják, hogy ők szinte sosem fáznak. Biztosan te is elgondolkodtál már azon, hogy mi a fázás, és mért kezdünk el vacogni a hidegben. Egyáltalán honnan tudja a testünk, hogy neki most hideg van? Szerencsére ezekre a kérdésekre mindre van válasz, itt nem kell rejtélyekkel szembenéznünk.

kab65

 

Észrevetted már, hogy ha nagyon fázol, egyszer csak felállnak a karodon a szőrszálak, és tele lesz a bőröd sok icipici dudorral? Úgy is szokták mondani, hogy libabőrös leszel. De libabőrös lehetsz olyankor is, ha valaki erősen megcsiklandoz, ha nagyon félsz valamitől (feláll a hátadon a szőr), vagy ha éppen nagyon örülsz valaminek. Mégis mi okozza ezt a furcsa, kiütésszerű dolgot rajtunk, mi köze van a hideghez és az érzelmeinkhez, meg egyáltalán a libákhoz? De kezdjük az elején!

kab62

 

Gondolkodtál már azon, mennyire furcsa dolog a sírás? Mégis mi köze van a rosszkedvünknek ahhoz, hogy egyszer csak a szemünkből meg az orrunkból valami vízszerű folyadék kezd folyni? Egyáltalán mire jó a könnyezés? Attól, hogy elkezdünk sírni, nem szoktunk hirtelen megvigasztalódni, ugye? Csupa-csupa rejtélyes kérdés, ráadásul nem is mindegyikre létezik válasz.

kab47

 

A testünk egyik legérthetetlenebb mutatványa a csuklás. Nem elég, hogy az egész mellkasunk beleremeg, és furcsa hangokat adunk ki közben, sokszor fájdalmas is lehet, és sosem tudjuk, meddig tart. Képzeld el, a tudósok sem tudják pontosan, hogy miért is csuklunk. Sőt még azt sem sejtik, hogy valójában mit is akar a testünk elérni vele. A legrosszabb a dologban, hogy hiába kérdezgeted, hogyan lehetne elmulasztani, mindenki mást tanácsol. A csuklás sajnos olyan dolog, aminek a pontos okát és célját nem tudjuk, de ha egy kicsit beszélünk róla, talán te is jobban érted majd, hogy mi történik ilyenkor a testedben.

kab50

 

Gondolom, te is észrevetted már, hogy a testünk micsoda furcsaságokra képes. Pl. tüsszent, legtöbbször váratlanul, nem is tudjuk visszatartani. Úgy érezzük, mintha ketyegne bennünk egy bomba, ami egyszer csak hirtelen felrobban. Előtte becsukódik a szemünk, az arcunk meg furcsán eltorzul. Aztán robban a bomba, sok-sok levegő kirepül az orrunkon meg a szánkon, úgy halljuk, mintha hangosan azt mondanánk, hapci. Ez a fránya tüsszentés bizony nagyon furcsa dolog, talán kicsit olyan is, mintha hiba csúszott volna a gépezetbe. De mit is akar vele a testünk? Miért tüsszentünk? Máris látni fogod, hogy ez nem egy hiba, hanem jól megtervezett gyorstakarító hadművelet.

 

Ha közelebbről megnézed a bőröd, sok ilyen-olyan foltot láthatsz rajta. Vannak köztük világosabbak, sötétebbek, kisebbek, nagyobbak, szinte mindenhol lehet egyet-egyet találni belőlük a testünkön. A legtöbbjük világos- vagy sötétbarna, de vannak piros és sötétkék színűek is! Aztán vannak olyanok, amik csak úgy megjelennek, ha például betegek vagyunk, akár még viszketnek is, és hetekig nem tűnnek el. Mégis mért van ez a sok folt rajtunk, és mért jönnek újak, ha megbetegszünk? Lehetnek veszélyesek is? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ. 

 

Mit szoktál csinál a hosszú úton, amikor autóval vagy busszal kirándultok az osztállyal, utaztok a családdal? Boldogan nézegetsz ki az ablakon, vagy inkább összeszorítod a szemed, és alig várod, hogy végre megérkezzetek, és kiszállhass az autóból, mert megfájdult a fejed, ugrál a gyomrod, hányinger gyötör? Ha inkább a második, akkor biztosan tudod, milyen bosszantó, mikor melletted a tesód vagy osztálytársad vígan nézeget, miközben te szenvedsz.

 

Sokszor érezheted úgy, hogy hiába teszel meg mindent a sérülések elkerüléséért, csak van rajtad egy-két új seb. Ha véletlenül megkarcol egy faág, azonnal meglátszik, ha valamivel mélyebben megvágod magad, rögtön elkezd vérezni, a horzsolásokon csúnya, vastag pörk lesz, ha beütöd valamidet, nagy folt jelenik meg a helyén, a hólyagos, piros, nagyon fájdalmas égési sérülésekről meg ne is beszéljünk…

1. oldal / 2