Ha közelebbről megnézed a bőröd, sok ilyen-olyan foltot láthatsz rajta. Vannak köztük világosabbak, sötétebbek, kisebbek, nagyobbak, szinte mindenhol lehet egyet-egyet találni belőlük a testünkön. A legtöbbjük világos- vagy sötétbarna, de vannak piros és sötétkék színűek is! Aztán vannak olyanok, amik csak úgy megjelennek, ha például betegek vagyunk, akár még viszketnek is, és hetekig nem tűnnek el. Mégis mért van ez a sok folt rajtunk, és mért jönnek újak, ha megbetegszünk? Lehetnek veszélyesek is? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ. 

 

Mit szoktál csinál a hosszú úton, amikor autóval vagy busszal kirándultok az osztállyal, utaztok a családdal? Boldogan nézegetsz ki az ablakon, vagy inkább összeszorítod a szemed, és alig várod, hogy végre megérkezzetek, és kiszállhass az autóból, mert megfájdult a fejed, ugrál a gyomrod, hányinger gyötör? Ha inkább a második, akkor biztosan tudod, milyen bosszantó, mikor melletted a tesód vagy osztálytársad vígan nézeget, miközben te szenvedsz.

 

Sokszor érezheted úgy, hogy hiába teszel meg mindent a sérülések elkerüléséért, csak van rajtad egy-két új seb. Ha véletlenül megkarcol egy faág, azonnal meglátszik, ha valamivel mélyebben megvágod magad, rögtön elkezd vérezni, a horzsolásokon csúnya, vastag pörk lesz, ha beütöd valamidet, nagy folt jelenik meg a helyén, a hólyagos, piros, nagyon fájdalmas égési sérülésekről meg ne is beszéljünk…

 

Legyünk csak őszinték, a mozgás nagyon is fárasztó dolog! Akár futsz egy picit, akár túrázol, biciklizel, labdázol vagy úszol, érezheted, hogy az izmaidnak milyen keményen kell dolgozniuk. Sőt!

 

Szeretsz szerelni, szétszedni, összerakni dolgokat? Akkor a szemünk működése biztosan nagyon érdekelni fog. Ez a szervünk ugyanis olyan, mint egy nagyon precíz műszer, amelynek minden egyes része arra lett kitalálva, hogy a tárgyakról visszaverődő fényt –  vagyis a képet, amit magunk előtt látunk –  kivetítse, és az agyunkba továbbítsa, szinte majdnem ugyanúgy, mint egy hagyományos fényképezőgép.

 

Nagyon jó érzés kipihenten és frissen ébredni egy kiadós alvás után. De mi is az alvás? Mért kapcsol ki az agyunk egy pillanat alatt, amikor elalszunk? És mitől olyan pihentető az alvás, hogy úgy ébredünk utána, mintha csak egy mobiltelefont töltöttünk volna fel 100 százalékra? Mért van az, hogy néha nem sikerül rendesen kialudni magunkat? Hogyan álmodunk? Csupa izgalmas kérdés, ugye?

 

Ugye, te is hallottad már ezt a szüleidtől, a tanáraidtól vagy az orvosodtól? Igyál sokat, nehogy kiszáradj! De mért kell sokat inni? És hova tűnik el az a sok folyadék, amit megiszunk? S egyáltalán, mi az, hogy kiszáradás?

 

Ugye milyen bosszantó, amikor fáj a fejed, a torkod, folyik az orrod, és olyan gyengének érzed magad, hogy legszívesebben bebújnál egy jó puha takaró alá, és egész nap ott vacognál? Nos, ezek mind a nátha tünetei, amit sokan megfázásként emlegetnek. De miért is? Mi köze van ennek a hideghez, és mitől van ez a sokféle tünet? S egyáltalán, hogy lehet belőle kigyógyulni?

 

Mindig azt halljuk az orvosoktól és a szüleinktől, hogy nem mindegy, mit és mennyit eszünk, iszunk. Sőt az sem, hogy mikor. De vajon mért? Tényleg ennyire fontos a helyes táplálkozás?

 

Fogaink nem csak az ételek megrágásban elengedhetetlenek, nélkülük az arcunk is teljesen máshogy nézne ki, mi több, beszédünket sem sokan értenék meg. A fogaknak gyerekeknél és felnőtteknél is meghatározott száma, helyzete és feladata van, ezért nagyon fontos minden egyes fogra vigyázni, rendszeresen tisztítani őket, és kerülni az olyan ételeket, italokat, amik a fogak állapotát rontják.