Te is gazdi vagy? Van egy kiskutyád vagy egy macskád, esetleg teknőcöd vagy hörcsögöd, amelyikről te gondoskodsz? Ott él veled a lakásban? Vagy a nagyinál tartod? Esetleg az állatkertben fogadtál örökbe egy állatkát? Vagy éppen most tervezed, hogy anyu meg apu beleegyezésével beszerzel egy kis kedvest? Gazdinak lenni nagy felelősség. Hiszen az ember körül élő állatok nem tudnak magukról gondoskodni, a gazdájukon múlik, hogy boldog, kiegyensúlyozott életet élnek-e?

 

A kutyák okos állatok, minden gyerek tudja. Ez azonban nem azt jelenti, hogy maguktól, születésüknél fogva mindent tudnak, hanem hogy nagyon sok mindenre megtaníthatók. Ha nem tanítod meg a kutyádat semmire, akkor magától fog kitalálni dolgokat, ami viszont nem pontosan az lesz, amit elvársz tőle. A fő baj pedig az, hogy a kutyusod unatkozni fog, attól meg ideges és feszült lesz. Igen, a kutyusoknak, hogy boldogok és vidámak legyenek, nagyon is kell a tanulás, csak úgy, mint a sok séta és a játék.

 

Valaki a kutyusokat, más a cicákat szereti. Biztos vagyok benne, hogy mindenki jól meg is tudja indokolni, miért jobbak az ő kedvencei a másiknál. Vannak aztán, akik se kutyát, se macskát nem szeretnének a házhoz, de olyanok is, akik mindkettőnek egyformán nagy barátai. Mit tegyenek ők, az utóbbiak? Melyikről mondjanak le? Vagy egyikről se? Megfér egymás mellett a kettő? Létezik kutya-macska barátság?

 

Mi a legjobb télen? Bebújni a jó meleg szobába és az ablakból nézni a kinti zord időt? Lehet. De a kutyád és a macskád biztosan nem így gondolja! A kutyáknak télen is szükségük van a mozgásra, akárcsak más, melegebb évszakban. Mozgás nélkül feszültek, idegesek és szomorúak lesznek. A kis- és nagydolgukat is kinn szeretik elvégezni (még a kanapén fekvő szobakutyusok is!).

 

A kölyökkutyáknál természetes, hogy szinte ragad rájuk a tudás. De mi van később? Ha felnőnek, már nem taníthatunk meg nekik semmit? Szerencsére nem így van. Sőt! Még a kifejezetten idős kutyák is képesek a tanulásra. Azt persze ne várd egy öregebb ebtől, hogy ugyanolyan gyorsan tanul és lelkesen gyakorolja majd veled az újabb és újabb feladatokat, mint egy kölyökkutya. De rendszeres munkával még egy menhelyről örökbe fogadott idős kutyus rossz szokásain is tudsz csiszolni, javítani.

 

Nagyon szereted a kutyádat, az biztos. De már azt is tudod, hogy a szeretet nem elég. Az is kell, hogy sokat és megfelelően foglalkozz négylábú barátoddal. Sétálj vele eleget, tápláld megfelelően, vidd orvoshoz, figyelj rá, tanítsd – egyszóval légy a gazdája.

 

Sokszor és sok helyen olvashattál már arról, hogy a kutyák legkönnyebben jutalmazással vehetők rá arra, hogy megtanulják, amit egy jólnevelt négylábúnak tudnia kell. A jutalomfalat a legtöbbször valami nagyon ízletes dolog, egy karika virsli, egy darabka sajt vagy főtt máj. Valami olyasmi, amit máskor nem kap.

 

Itt a jó idő! Legfőbb ideje, hogy rendszeresen hosszabb sétákat tegyél a kutyáddal a szabadban. Az egyhangú gyaloglásokra mindig ugyanazon az útvonalon azonban könnyű ráunni. Csak menni, menni…

 

Végre itt van az igazán szép tavasz! Ennek minden kutya, macska és gazda nagyon örül, mert kellemes az idő a hosszú sétákhoz, nincs még túl meleg, de már hideg se. Minden tökéletes ahhoz, hogy sok időt tölts kedvenceddel a szabadban.

 

Végre nyár! De vajon a kutyád, macskád ugyanúgy örül a nyári szünetnek, mint te? Annak biztosan, hogy egész nap vele lehetsz, sétálhattok, csavaroghattok erdőn-mezőn, folyóparton, tiétek a világ. De hogy viseli majd a nagy melegt? És ha nyaralni mentek, vihetitek magatokkal őt is?

1. oldal / 2