A cseppkőbarlangok, ha lehet, még a jégbarlangoknál is inkább ámulatba ejtik a látogatókat. Hihetetlen formákban folynak alá vagy törnek a magasba bennük –  a hegy gyomrában –  a cseppkövek. Ráadásul cseppkőbarlang több is van mifelénk, és némelyikben még csónakázni is lehet.

A cseppkőbarlangok a természet csodás alkotásai, akárcsak a jégbarlangok. Kialakulásukat a kőzetek összetételének és a víz munkájának köszönhetik. Persze nem akárhol képződnek ilyen csodák, hanem csak az olyan hegyekben, ahol a repedésekben folydogáló, csepegő víz cseppkőképződésre alkalmas mészkövön halad át. A vízcseppből kicsapódó mészből keletkezik a csoda.

A legszebb barlangok közé tartozik Európában a Déményfalvi-cseppkőbarlang (Demänovská jaskyňa) az Alacsony-Tátrában. Csodásan sokféle cseppköveiről híres a Domicai- és a Baradla-barlang, amelyek egyetlen összefüggő rendszer részei Magyarország és Szlovákia határán, Gömörben.

Különösen védett természeti értéket képviselnek ezek a barlangok. A Baradla–Domicai- barlangrendszert az UNESCO szervezet a Világörökség részévé nyilvánította, ami azt jelenti, hogy világméretben is egyedi értéket képvisel, az óvása és megőrzése rendkívül fontos.

 

  

 

Ebben a nagy barlangrendszerben az ősidők embere is menedékre talált. A régészek több ezer leletre bukkantak, amelyek bizonyítják, hogy a hétezer évvel ezelőtt élt emberek már használták egyes részeit.

A Déményfalvi-cseppkőbarlang járatainak a hossza vagy 11 kilométer. A látogatók ebből két rövidebb szakaszt járhatnak be. Hatalmas termeken, szűk folyosókon áthaladva csodálhatják meg a különféle színű és formájú cseppkőképződményeket.

A Déményfalvi a leglátogatottabb barlang Szlovákiában. Nem véletlenül! A cseppkövek rendkívül változatos alakzatokban és szépségben mutatják meg itt a természet alkotó kedvét. A barlangon átfolyik a Demänovka-patak, és számtalan kisebb-nagyobb tó is található benne. Az egyik folyosóban barlangi medve csontjaira bukkantak a szakemberek.

 

 

Míg a Déményfalvi-cseppkőbarlangot éppen száz esztendeje fedezték fel és nyitották meg a nagyközönség előtt, az aggteleki Baradla–Domicai-barlangrendszer viszont már sok száz éve ismert, a legrégibb időktől kutatott és látogatott a két ország barlangjai között. Hossza a 25 km-t is meghaladja, és ennek jelentős részét díszítik a páratlan látványt nyújtó cseppkőalakzatok. A főágon itt is átfolyik egy patak, amelynek a medre azonban az utóbbi időben már csak áradások idején telik meg vízzel. A Domicai rész Styx-patakján azonban még csónakázni is lehet. A változatos nagyságú, színű és formájú cseppkőoszlopok, függő és álló cseppkövek elkápráztatják a látogatókat. A Domicai apró tavacskáit római fürdőnek is nevezik. Szépsége miatt ebben a barlangban filmet is forgattak már.

 

  

 

A Baradla-barlang a leghosszabb kivilágított barlang Európában. Az egyik kitűnő akusztikájú termében rendszeresen rendeznek koncerteket. Sőt futóverseny része is volt már egy 2,5 kilométernyi szakasz benne. A sportolók hatalmas cseppkőoszlopok közt futottak a föld alatti pályán.