A nyár a pihenés, a kikapcsolódás ideje. És mi lehetne jobb móka ilyenkor, mint felkeresni egy jó kis vidámparkot, kipróbálni az összes játékot, köztük mondjuk az egyik legőrültebbet, a hullámvasutat. Sorozatunkban most bemutatjuk a világ legújabb, leggyorsabb és legnagyobb élményt nyújtó ciklonjait.

 

A víz alá merülő hullámvasút

Japánban, Yokohama városában található a Cosmo World nevű vidámpark. Ez a park több tekintetben is egyedülálló. Itt van a világ egyik legnagyobb, 112 méter magas óriáskereke. De a világ talán legkülönlegesebb hullámvasútját is itt próbálhatják ki a merészek. A hullámvasút kígyóként fogja körbe az óriáskereket. Egyedülálló különlegessége, hogy miután nagy magasságba felviszi az utasokat, szó szerint fejest ugrik velük egy víz alatti járatba. Igazi adrenalinbomba ez. Egészen biztosan maradandó élményt nyújt annak, akinek van bátorsága felülni rá.

  

 

A Kingda Ka hullámvasút

Az amerikai New Jersey államban építették meg a Kingda Ka hullámvasutat. Ez a világ legmagasabb hullámvasútja, 139 méter magas. A működése is különleges. A kocsikat egy kilövőszerkezet gyorsítja fel 4 másodperc alatt 200 km/órás sebességre. A gyorsító szakasz végére elérik a 139 méteres csúcsmagasságot, majd innen lefelé újabb száguldás kezdődik. Annak ellenére, hogy a menetidő mindössze 28 másodperc, valószínűleg senki sem fogja visszakérni a jegy árát amiatt, hogy nem volt elég élményben része.

 

  

 

A világ leggyorsabb hullámvasútja

Az Egyesült Arab Emírségekben a Ferrari World vidámpark áll a Formula Rossa hullámvasút. Ez a leggyorsabb és a harmadik leghosszabb hullámvasút a világon. A kocsik külsőre a Forma 1-es versenyautókra hasonlítanak. Csúcssebességük 240 km/óra, így aki felül rájuk, igazi versenyautós élményben lehet része. Hiába, a név kötelez! A végsebesség alig 5 másodpercnyi gyorsulás után következik el. Ezt egy úgynevezett gőzkatapult biztosítja. A pálya 52 méteres magasra emelkedik, innen pedig egy 50 méteres zuhanás következik. A hozzávetőleg egy perces száguldás végén tényleg Forma 1-es pilótának érezheti magát minden utas!

 

     

 

Tudtad?

A Budapesti Állatkertben, az egykori vidámpark területén található hullámvasút az egyik legrégebbi a világon. A favázas szerkezet kb. 1 kilométer hosszú. Ehhez hasonló már csak tíz darab üzemel az egész világon. Külön érdekessége, hogy a modern hullámvasutakkal ellentétben a kocsiknak van vezetője, hiszen az építés módja miatt szükség van valakire, aki fékezi a szerelvényeket.