Úgy mondják, ezek a buborékok a világ nyolcadik csodája. Ugye, emlékszel? A világ hét csodájaként az ókor hét legismertebb, legpompásabb építményét szokás emlegetni. A buborékkomplexum viszont egészen új, és igazi turistacsalogató látványosság, amellett a világ leghatalmasabb üvegháza is egyben.

 

Az Éden Projekt

Egy használaton kívüli külszíni bánya helyén épült fel az angliai Cornwallban. Mondhatni, ez a világ legkülönlegesebb botanikus kertje. Még a neve se szokványos: Éden Projekt. Sok ezer növényfajt gyűjtöttek össze benne a világ minden tájáról a megálmodói. 2001-ben nyitotta meg a kapuit. Azóta több millió turista látogatott el ide.

 

     

 

Az épületkomplexum maga a csoda. Vagy harminc futballpályányi területet foglal el, és üvegház az egész. A kupolák váza acélcsövekből áll. Ezeket különleges műanyagpanelekkel fedték be, amelyek jól hasznosítják a napenergiát, és így a meleg égövi növényfajok számára is megfelelő hőmérsékletet biztosítanak. A méretekről legyen elég annyi, hogy a legnagyobb kupola 45 méter magas, akkora, hogy akár egy tízemeletes ház is kényelmesen aláférne. Az átmérője több mint 100 méter. Ebben a hatalmas botanikus kertben öntözésre fertőtlenített esővizet használnak, a zöld energiát pedig egy szélturbina termeli. Vagyis nagyon takarékosan gazdálkodnak az erőforrásokkal, mert a fenntarthatóság természetesen itt is kulcsfogalom. Oktatási központ is van az Édenben, a Core. Sok hasznosat megtudhat itt az érdeklődő a természet értékeiről, és a megóvásukkal kapcsolatban is tájékozódhat. Látogatása végére aztán biztosan tudatosul benne, hogy mi, emberek milyen szoros kapcsolatban, kölcsönös függésben élünk a növényekkel.

 

  

 

A kiállítási területet három részre osztották benne. Két részen a trópusok és a Földközi-tenger, vagyis a mediterrán tájak élővilága látható a hatalmas kupolák alatt. A mérsékelt öv növényeit a szabadban lehet megtekinteni. A külső kiállítási terület mellett, a hatalmas zöld mezőn zenei programokat, koncerteket és előadásokat is szoktak tartani. A téli hónapokban a kinti tó jegén pedig még korizni is lehet.

 

Tudtad?

A fenntarthatóság szót gyakran használják a felnőttek mostanában. Arra gondolnak közben, hogy jó lenne jobban vigyázni a Földre, és csak annyi energiát, enni-innivalót elhasználni a saját szükségleteikre, csak annyira szennyezni a vizeket és a levegőt, hogy a következő generációknak is maradjon tiszta víz, jó levegő, enni- és innivaló elég.