A Facebookot manapság úgy használjuk, mintha mindig is az életünk része lett volna, pedig nagyon is 21. századi találmány. Mindössze 10 év alatt az egész világon elterjedt, beépült a  mindennapjainkba, része lett a gazdasági életnek, a közéletnek a kultúrának. Annyi ember csatlakozott már hozzá világszerte, mint egyetlen más közösségi hálózati oldalhoz sem. De honnan is származik az ötlet, ki volt az alapító, és legfőképpen, mi a siker titka?

 

A történet

Az amerikai középiskolákban korábban sem volt ritka, hogy a tanárok és a diákok közötti kommunikáció segítésére egy olyan alkalmazást használtak az iskola belső hálózatán belül (tehát nem az interneten), ahol a tagoknak fel kellett tölteniük magukról egy fényképet és meg kellett adniuk az azonosításhoz szükséges adataikat. Tanári utasítások, dolgozateredmények és egy csomó más hasznos iskolai információ érhette el így a diákokat gyorsan és biztonságosan. Ezt az ötletet fejlesztette tovább egyetemi tanulmányai alatt Mark Elliot Zuckerberg. A ma is csak mindössze 31 éves fiatalember a hálózat először csak viccesnek látszó kiterjesztésével rövid időn belül a világ egyik leggazdagabb emberévé vált.

 

  

 

Az első, még Thefacebook nevű változatot csak a belső egyetemi hálózaton használták. Mindössze arra volt képes, hogy az adatlapon meg lehetett jelölni, ki kivel milyen egyetemi előadásra jár együtt. Viszont az egyes bejegyzésekhez hozzá lehetett szólni. És ez a lényeg. Mark ugyanis rájött, hogy az embereket saját magukon kívül csak egy dolog érdekli jobban, mégpedig az, hogy mit gondolnak róla az ismerősei.

 

  

 

Egyetlen hónap alatt az egyetemre járó diákok fele már regisztrált felhasználó volt. A szolgáltatást hamarosan kiterjesztették az amerikai középiskolák belső hálózatára is. Ezzel több millió használója lett az oldalnak. 2006. szeptember 26-án pedig megjelent a Facebook az interneten, és azóta bárki ingyenesen csatlakozhat hozzá. Két kikötés van csupán: 13 évesnél idősebbnek kell lenni, és kell hozzá egy saját e-mail cím.

 

A like gomb

A like vagy magyarul lájk a Facebook legismertebb védjegye. Szerepe tulajdonképpen annyi, hogy röviden kinyilvánítjuk vele a tetszésünket (a like angol szó jelentése magyarul: tetszik). Amikor valamilyen bejegyzésről pozitív a véleményünk, de bővebben nem kívánjuk kifejteni, akkor lájkolunk. A gombnak azért vannak veszélyei is. Használatával ugyanis követhetővé válnak a felhasználói szokásaink, amivel vissza is lehet élni. Például kéretlen tartalmak jelennek meg az oldalunkon.

 

     

 

Tudtad?

A Facebookra napi tizenötmillió fénykép kerül fel, naponta százezerrel nő a felhasználók száma. Az ehhez szükséges technikai hátteret egy tízezer négyzetméteres szerverpark biztosítja az USA-beli Oregon államban. A Facebook-központban a mai napig mindössze 500 (!) alkalmazott dolgozik. Az egyes országok verzióit, így a szlovákiait és a magyarországit is önkéntesek készítik és fordítják.

 

  

 

A Facebook veszélyei

Soha ne feledjük, hogy a Facebookra feltöltött adatainkat, fényképeinket biztonságban kell tartanunk. Megfelelő beállítás nélkül ugyanis ezeket minden regisztrált felhasználó láthatja. Ezért a Facebook használatakor különösen tartsd szem előtt a következőket:

1. Tedd priváttá a profilodat, hogy azt teljes egészében csak az ismerőseid láthassák.

2. A képbeállításokat is úgy igazítsd, hogy csak az lássa a fotóidat, akinek azt amúgy is megmutatnád!

3. A legfontosabb pedig: a Facebook nem a valóság!!! Az igazi szeretet és az elismerés nem (csak) a közösségi oldalakon mutatkozik meg.