Nem is olyan kicsi ez a folyó, csak a Nagy- vagy Öreg-Dunához képest az. A Duna-ágak között mindenesetre ez a legnagyobb és a leghosszabb. 135 kilométer hosszan folyik Pozsonytól egészen Komáromig. Északról határolja a Csallóközt, Európa legnagyobb folyami szigetét.

Talán nincs is még egy ilyen kanyargós folyó a világon. Néhol akkora hurkokat ír le folydogálás közben, hogy aki rajta hajókázik, azt hiheti, néhány kilométer után ugyanoda jutott vissza. A csavargós vízfolyásnak örültek régen a molnárok. Sorban építették partjára a vízimalmaikat, és őrölték bennük a Csallóközaz Aranysziget – kincsét, a gabonát. Mára alig négy malom maradt meg a sok közül. Ezekben sem őrölnek már lisztet. Mindegyik múzeum. A vízikerekeket azonban ma is megindítja a gondnok a kíváncsi látogatóknak, ha van a Kis-Dunában elég víz.

 

  

 

Cölöpökön áll a jókai vízimalom. Egy kis skanzen is működik mellette. Régi munkaeszközöket, ekét, boronát, lovaskocsit, kenyérsütő lapátot, kosarakat talál itt a látogató. A Kis-Duna és partja mentén az ártéri erdők sok madárnak, állatnak az otthona. Bőven talál itt táplálékot a szürke gém, a búbos vöcsök, vadkacsa, halászsas, szárcsa, a hód, a nyest, a vidra. Vizében ponty, csuka, harcsa él.

 

   

 

A búbos vöcsök lebukik a víz alá, úgy kutat táplálék, hal, béka után. Akár egy percet is eltölt a víz alatt levegővétel nélkül. Kiváló úszó. Lábain úszóhártya van. Ellenségei elől is a víz alatt menekül. Nagyon félénk madár.

A Kis-Duna nagy hala a harcsa. Ez a bajuszos ragadozó igen kedveli a partmenti dús növényzetű helyeket. A vízbe dőlt fák és gyökerek közé rakja ikráit. Ezekből kelnek ki az apró ivadékok. Néhány év alatt 2 méternél hosszabbra és 200-300 kilós is megnőnek. Nem csoda! A harcsa nagyon falánk hal. A csigák, rákok, békák, halak mellett a madárhúst sem veti meg. Hatalmas szájával a vízimadarakat is elkapja és lehúzza magával a mélybe.

 

 

A Kis-Duna és a Vág folyó összefolyásánál fekszik a Csallóköz egyik legnagyobb települése, Gúta. Nemrég még az ország legnagyobb faluja volt, ma már városi rangja van. A gútai emberek jól ismerik a vizek járását. 1965-ben mégis meglepte őket egy akkora áradás, amilyenre még ők sem voltak felkészülve. Nagy károkat okozott a településen.

Az Öreg-Duna medrét már rég gátak közé szorította az ember, az már nem kanyaroghat-csavaroghat kedve szerint. Vízi erőmű is épült rajta nemrég. Most, úgy látszik, a kistestvér is sorra kerül. Rajta is erőművet akarnak építeni, hogy villanyáramot termeljen. Éppen Jókánál tervezik, bár az itt élő emberek tiltakoznak ellene. Sok állat, madár elveszítheti otthonát. Talán még a malom is odalesz!

 

Kérdezz!

Mi a skanzen?

Más szóval szabadtéri múzeum. Úgy állítják helyre benne a régi épületeket, lakóházat, istállót, magtárat, templomot, malmot minden berendezésével együtt, ahogy az eredeti helyén állt egykor, amikor még valóságos élet folyt benne. 

 

Tudtad?

A harcsa szájában alul és felül rendkívül sok apró és tűhegyes fog van.