Manóval ezen az őszön is útnak indulunk.  Gyönyörű tájakon barangolunk, sok emberrel találkozunk, sok érdekeset hallunk majd. Gyere te is velünk! Szeptemberben merre is vennénk az irányt másfelé, mint szőlőtermő tájra, borvidékre. Hiszen ősz elején érik a szőlő és kezdődik a szüret.

A leghíresebb szőlőtermelő táj  nálunk a Tokaj-Hegyalja. A Zempléni-hegység déli lábainál található, az ország legkeletibb végében. Nagyobbik része átnyúlik Magyarországra.  Néhány évvel ezelőtt (2002-ben) az UNESCO bizottsága felvette a világörökség listájára. Ez is azt jelzi, hogy kulturális értékei különös figyelemre és védelemre érdemesek. A napsütötte, déli fekvésű lejtőkön, a kedvező adottságú talajon a hosszú ősznek meg a Tisza és a Bodrog folyó közelségének, vagyis a táj klímájának köszönhetően különösen finom szőlő terem errefelé. Ebből készülnek a híres tokaji borok. Még a francia király, XIV. Lajos is csettinthetett a nyelvével, amikor megkóstolt belőle egy pohárkával. Roppant ízesnek találhatta, mert nyomban kijelentette, hogy ez a királyok bora és a borok királya. A híressé vált mondást azóta is sűrűn emlegetik a Tokaj-Hegyalján.

 

 

A hegyalji táj központja Tokaj. Ez a kisváros két folyó, a Bodrog és a Tisza összefolyásánál fekszik. Még vár is állt itt egykor. A várat a régi századokban Európa-szerte ismerték. Ám a környék jó borai is messze földön híresek voltak. Így aztán a borkereskedők, akik külföldről jöttek a nemes áruért, mind csak a tokaji bort keresték. Így ragadt rá a Tokaj név végül az egész Hegyaljára. A vidék másik különleges értéke a Zempléni-hegységben megtelepült kocsánytalan tölgy. Ennek a fája a boroshordók kiváló alapanyaga. Kemény, tartós fa, ráadásul kedvező hatással van a bor érési folyamatára, színére és aromájára. Jó tulajdonságai révén régóta nagy becsben tartják a kádárok és borászok egyaránt.

 

 

Amikor már biztos helyre, hordókba került az édes nedű, vége a tavasz óta tartó sok munkának a szőlőben, lehet egy kicsit mulatni. Ez a fesztiválok, bálok, szüreti mulatságok ideje a Hegyalján. Lovas kocsis felvonulásokat, borversenyeket, borkóstolókat tartanak mindenfelé a településeken, a szőlőskertekben, pincészeteknélSzőlőske faluban nemcsak a település, de még az asszonykórus neve is a táj hírességére, a szőlőre utal, mert ezt meg Tokaji Fürtnek hívják. A kórus a vidék hagyományait ápolja, és dalaival jókedvet visz minden kulturális rendezvényre a környéken.

 

 

 

Feladat

A leghíresebb tokaji  bort 8-10 évig érlelik a hordókban. A hozzá való szőlőt késő ősszel szüretelik, amikor már túlérett. Melyik ez a bor?