kab37

 

Hans Christian Andersen, a dán meseíró születésnapjához, vagyis április 2-hoz kötötte a szervező, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) 1967-ben a Gyermekkönyvek napját. Mégpedig azért, hogy felhívják a figyelmet a könyvek fontosságára, s a gyerekekkel megszerettessék az olvasást.

A napnak minden évben van valamilyen jelmondata, és egy neves író üzenetet is küld ezen a napon a világ gyerekeinek. 2024-ben a nap jelmondata a következő volt: Tengereken át a képzeleted szárnyán! De micsoda csoda! Csukás István is április 2-án született, így aztán mi, magyarok kétszeresen is örvendezhettünk ezen a napon és a többin is a jó gyerekkönyveknek.

Neked melyik a legkedvesebb könyved? Amit legutoljára olvastál, karácsonyra kaptál, vagy amit legelőször olvasott fel neked anyu? Miért éppen az? Korábbi felhívásunkra az alábbi pályaművek érkeztek:

 

Kedves kaboca!

Nagy Szabolcsnak hívnak, kilencéves vagyok. A lakszakállasi Alapiskola 2. osztályába járok. Szilason lakom. Szabadidőmben szeretek a barátaimmal lenni, szeretek biciklizni. Birkózóedzésre és tűzoltógyakorlatra is járok. Az iskolában kedvenc tantárgyam a testnevelés. Van két háziállatom, egy kutyám, Rocky és egy tengerimalacom, Csibész. Szeretek olvasni is, eddig több könyvet elolvastunk a mamával. A kedvenc könyvem most a Gézengúzok a Balatonnál. Rónaszegi Miklós írta. A regény a Balatonnál játszódik, a kedvenc településemen, Tihanyban. Kiskoromban nagyon sokat kirándultunk arrafelé. A főszereplők Tercsi, Karcsi és Berci, akik Berci nagymamájánál töltik a nyári szünetet. A regény főleg a gyerekek kalandjaival foglalkozik, bár még nem olvastam végig, de nagyon izgalmas.

 

Nagy Szabolcs, 2. osztály Lakszakállasi Alapiskola

 

Az én legkedvesebb könyvemet Nagy Natália írta. A címe: A Nap születésnapja. Azért ez a kedvenc könyvem, mert a 2. születésnapomra kaptam, amit soha nem fogok elfelejteni, mivel az író aláírta nekem a könyvet, és beleírta, hogy boldog születésnapot kíván. Anyukám kiskoromban minden este olvasott belőle, most pedig én olvasok belőle a kis testvéremnek. A könyv viccesen mutatja be, hogy hogyan készül a Nap a szülinapi bulijára, ahová az összes bolygót meghívja. Már annyiszor olvastam, hogy néhány részt fejből tudok belőle.

 

Béres Réka, 3. osztály Stampay János Alapiskola, Köbölkút

 

Az én kedvenc könyvem: 80 nap alatt a Föld körül. A történet Phileas Fogg föld körüli utazásáról szól. Fogg inasával, Passepartout-val fogadásból 80 nap alatt körbeutazta a Földet. Rengeteg kalandban volt részük. Utaztak vonattal, gőzhajóval, elefántháton, szánkóval, vitorlással és léggömbbel. Útközben több útitárs is csatlakozott hozzájuk. Fix felügyelő félreértésből nehezítette meg a dolgukat, Audának az életét mentették meg, Sir Farcis csak egy ideig tartott velük, de segítségével sikerült megnyerni a fogadást. Ha nagy leszek, én is szeretném felfedezni a világot.

 

Popellár Réka, 2. osztály Stampay János Alapiskola, Köbölkút

 

A legkedvesebb könyvem egy templomi kisegér történetét írja le, a címe Alma Magdi. Magdi barátaival él a Vadrózsa utcában. Rengeteg kalandon mennek keresztül. Hőlégbalonnal utaznak, szellem után kutatnak, megsütik a világ legfinomabb süteményét. Ha figyelmesen olvasol, akkor a titkos receptet is megtudod, és elkészítheted a süteményt, mert a mese közben a szereplők kikotyogják az összes hozzávalót. Amikor még nem tudtam olvasni, anyukám minden este ebből a könyvből mesélt nekem. Sokszor álmodtam ezekről a történetekről. Most már én is el tudom őket egyedül olvasni, és gyakran le is rajzolom Magdi egeret és a barátait. Nagyon szeretem az állatokat, talán azért is ez a kedvenc könyvem.

 

Fiala Elina, 3. osztály Stampay János Alapiskola, Köbölkút

 

A legkedvesebb könyvem címe Mazsola. Azért szeretem ezt a könyvet, mert mindig jókedvre derít. Mazsola egy induri-pinduri zöld kismalac, akit Manófalvi Manó, a madárijesztők barátja befogadott a sütőházába. Mazsola egy huncut, lusta kis disznó volt, akinek folyton az evésen és a játszáson járt az esze. Manócska próbálta tanítgatni és nevelni őt. Folyamatosan figyelmeztette, hogy evés közben NE csámcsogjon, tele szájjal NE beszéljen, NE csúfolódjon a csutkababával, szépen játsszon Fülöpkével, a nyúllal, Ne hencegjen Egérke előtt, és mindig igazat mondjon Varjú bácsinak. Az a kedvenc részem, amikor Mazsola nem szeretne fürdeni, Manócskával vitatkozik, aki elküldi őt a háztól, mert nem kell neki piszkos malac. Manócska kint fázik, elkezd műköhögni. Manócska behívja fürödni, s kezdődik a víz alá merülés, visítozás, hogy csípi a szemét a szappan. Később meg azért visított, mert nem akart kiszállni a jó meleg vízből. Jókat tudok nevetni, mikor anyu vagy apu utánozza Mazsolát.

 

Fekete Levente, 2. osztály Stampay János Alapiskola, Köbölkút

 

Az én kedvenc könyvem egy katicabogárról szól, akit Lilinek hívnak. A könyv címe: Lili ajándéka. Lili négy és fél éves. Az óvodában Lili és a barátai ajándékot készítettek az anyukájuknak. Az úton hazafelé feltámadt a szél, Lili elesett, és az ajándék tönkrement. Lili nagyon szomorú lett. Megkérdezi az erdő apró állatait, a csigát, a hernyót, a pókot, a méhet és a hangyát, de egyikük ötlete sem volt túl jó. Végül kitalálja, minek is örülne az anyukája a legjobban, amiért cserébe otthon katicapuszit kap.

 

Horváth Lili, 2. osztály Stampay János Alapiskola, Köbölkút

 

Legkedvesebb könyvem az Én barátnőm, Bori. Arról szól, hogy Borit és barátnőjét, Jolcsit szülinapi buliba hívja Lackó és Kata, ahová tengeri lényeknek kell beöltözni. Jolcsi vízicsillagnak öltözik, míg Bori nem jut döntésre. Otthon átkutatta mindenes ládáját, de semmi ötlete nem volt. Anyukája elvitte a bevásárlóközpontba, ami telis-tele volt jelmezekkel. Borinak egy sellőruha tetszett meg, de sajnos nagy volt rá, így otthon készítettek egyet, kagylókat ragasztottak rá. A buliban sok szép jelmez és különböző játékok is voltak. Az egyik játék, a kifogta a legnagyobb halat 50 pontot ért. Borinak nagyon tetszett a buli, ezért úgy döntött, hogy az ő szülinapi zsúrjára is majd jelmezekben kell jönni a barátainak. Azért ez a könyv kedvencem, mert anyukám sokat olvasta nekem kiskoromban esti meseként.

 

Máňa Kristína, 2.osztály Stampay János Alapiskola, Köbölkút