Tudtátok, hogy az uborka bizonyos tudományos szempontból akár gyümölcsnek is tekinthető? És hogy az alma mérgező lehet? Mennyi meglepő dolog, amiről eddig nem is hallottatok vagy másként tudtátok! Nos, ezeken az oldalakon a következőkben csupa ilyenről lesz szó.

 

Zöldség vagy gyümölcs?

A gyümölcs valójában nem más, mint a növény húsos termése, amely körülveszi a magot. Ha tehát pontosak akarunk lenni, akkor növénytani szempontból a paradicsom, a paprika, az uborka, a zöldborsó, sőt az olajbogyó is gyümölcs, pedig általában ezekre zöldségként szoktunk gondolni.

     

 

  

 

A fáraók kedvence, a dinnye

David Livingstone, a híres Afrika-kutató az 1800-as években azt írta a görögdinnyéről, hogy a Kalahári sivatagban rengeteg található belőle. Sivatagban dinnye? Bizony, ez lehetséges, mégpedig azért, mert a Kalahári igazából félsivatag, ahol néha azért esik az eső. A dinnyében rengeteg víz van, amit nyilván a talajból kell felvennie.  De az igazán érdekes az az, hogy az ókori Egyiptomban már 5000 évvel ezelőtt is termesztették és nagyban szüretelték ezt a finom gyümölcsöt. Sőt! Gyakran a fáraók sírkamrájába is tettek belőle, hogy a nagy uralkodó a túlvilágon is ehessen dinnyét.

 

     

 

A krumpli története

A világ egyik legtöbbet fogyasztott élelmiszerének őse Dél-Amerikából, a mai Peru és Chile területéről indult hódító útjára. Régészeti leletek bizonyítják, hogy az itt élő népek már 7000 éve is fogyasztották a burgonyát. Európába az 1500-as évek végén, Amerika felfedezése után jutott el ez a növény. Az európai emberek eleinte bizalmatlanul fogadták. Sokan a levelét és a termését ették meg, ami mérgező! Csak később ismerték fel, hogy a lényeg, a valódi ehető termés a föld alatt van. Ezért is nevezték német nyelvterületen a burgonyát földi körtének, németül Grundbirnének. A mi krumpli szavunk is ebből a német szóból származik.

 

  

 

Mennyire mérgező az alma magja?

Az alma a legnépszerűbb gyümölcsök egyike, de a magjával azért nem árt vigyázni. Az ugyanis tartalmaz egy amigdalin nevű vegyületet, amiből a lenyelése után mérgező anyag szabadul fel. Túlságosan persze nem kell aggódni, mert majdnem 150 almamagot kellene lenyelni ahhoz, hogy a méregnek komoly hatása legyen, ami kb. 20 almát jelent. Ennyit kellene egyszerre csutkájával együtt megenni, hogy a mérgezés bekövetkezzen. A tanulság tehát annyi, hogy fogyasszatok bátran jó sok almát, de a magját és a csutkát ne egyétek meg. Az amúgy sem finom.

 

 

A gyümölcs, amit nem lehet repülőre vinni

Hát ilyen is van. A Délkelet-Ázsiából származó durián nevű gyümölcs ugyanis olyan orrfacsaróan büdös, hogy a legtöbb tömegközlekedési eszközről kitiltották. Viszont állítólag nagyon finom mártások, sőt jégkrém is készíthető belőle. A szagát hagyma, romlott sajt és büdös zokni keverékeként szokták leírni.