Teljesen mindegy, hogy falun vagy városban él valaki, néha jól esik, hogy a megszokott környezetét elhagyva igazán közel érezhesse magát a nagybetűs természethez. Egy vadregényes, meseszép erdő pedig különösen jó úti cél lehet. Ezek közül is most néhány igazi csodahelyet mutatunk be nektek.

 

A csodákkal teli Kék-erdő

A Kék-erdő Belgiumban, a belga fővárostól, Brüsszeltől nem messze található. Ebben a káprázatos erdőben tavasszal és nyáron a zöld mellett a kék szín az uralkodó. A harangvirágok ugyanis csodálatos kék és lila színű varázsszőnyegként borítják be ilyenkor a talajt, és ez teszi igazán mesebelivé az erdőt.

 

  

 

 

Az elvarázsolt Wistman-erdő

Ennek a Dél-Angliában lévő erdőnek a hangulatához semmi sem fogható. Csavart törzsű 400-500 éves tölgyfák nőnek benne, a köves-sziklás talajt moha borítja. Sokak szerint a legtitokzatosabb hely ez a világon. A legenda szerint középkori rablók szellemei járják az erdőt, hogy kifosszák az arra utazókat. Hogy igazak-e ezek a históriák? ki tudja! Annyi azonban bizonyos, hogy ezen a zord vidéken, ahol nem sokat süt a nap, és folyton süvít a szél, bárkinek könnyen eszébe juthat megijedni.

 

  

 

 

Az égig érő japán bambuszerdő

Az ősi japán fővárostól, Kiotótól néhány kilométerre található Sagano bambuszerdő égbe törő fái olyan egyedülálló élményt nyújtanak a látogatónak, amilyet máshol aligha talál. A bambuszfák itt akár 20 méter magasra is megnőnek, száruk vastagsága azonban csak néhány centiméter. Igen különös látványt nyújt, ahogyan a fák között a napfény átszűrődik, de még ennél is érdekesebb az, amikor a vékony szárak között cikázó szellők és fuvallatok szinte zenélnek az erdőben sétáló turistáknak.

 

  

 

A görbe erdő Lengyelországban

Lengyelország észak-nyugati részében, a Nowe Czarnowo mellett található fenyőerdőben kirándulók igazán furcsa jelenségnek lehetnek tanúi: a fenyves több száz fája szabályosan, de vízszintesen elgörbült törzzsel növekszik. Sokan próbáltak már utánajárni, hogy mi lehet az oka ennek az igen különös jelenségnek, de máig sem tudja senki pontosan. A legnépszerűbb magyarázat szerint csónakok vagy bútorok készítéséhez akarták felhasználni a fákat, ezért az erdészek szándékosan irányították így a növekedésük irányát. Az azonban elég furcsa, hogy mindegyik fa ugyanabban az irányban van meggörbülve.

 

    

 

Az Ősi szálkásfenyő Erdő

Az amerikai Kaliforniában lévő Ősi szálkásfenyő Erdőben található a világ legidősebb élőlénye: egy simatűjű szálkásfenyő. A kora 4852 év. A tudósok a fából vett mintával határozták meg ilyen pontosan az évek számát. A védelme érdekében azonban a fa pontos helyét titokban tartja az Amerikai Erdészeti Szolgálat. Így ha valaki ebben a védett ligeterdőben jár, csak tippelhet, hogy melyik is lehet az igazi Matuzsálem-fa.

 

Tudtad?

Az óriásbambusz a leggyorsabban növekvő szárazföldi növényfajta az egész világon. Döbbenetes, de egyetlen nap leforgása alatt akár ötven centimétert is nőhet, így kis túlzással állítható, hogy szinte látszik, ahogy az ég felé tör, míg a végleges, akár 30 méteres magasságát el nem éri.