kab65

 

Belegondoltál már, mennyire furcsa dolog a hízás meg a fogyás? Mégis hogy lesz az ételekből és italokból a testünkben mindenfelé sárgás zsír, és ha kevesebbet eszünk, hogyan tűnik el onnan? Meg egyáltalán, mi köze van az egésznek a sportoláshoz? S hogy lehet az, hogy vannak olyan ételek és italok, amiktől nagyon gyorsan meghízunk? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ.

 

Kell az energia!

A testünknek folyamatosan szüksége van energiára ahhoz, hogy az izmainkat mozgatni tudja. Márpedig a légzéshez is kellenek izmok, de a szívünk nagy része is igazából izom. Szóval a testednek még akkor is kell az energia, amikor csak fekszel. Az emberi test az energiát a táplálékokból, vagyis az ételekből és italokból nyeri. Miközben a lenyelt étel végigmegy a gyomrunkon és a beleinken, minden olyan anyagot kiszív belőle, amiből energia lehet. Talán már hallottál a táplálékok három nagy csoportjáról, a szénhidrátokról, a zsírokról és a fehérjékről. A testünk ezeket kis építőelemekre bontja. A legfontosabb a szénhidrátokból keletkező szőlőcukor. Persze ne a zacskós cukorkára gondolj, ez a szőlőcukor, vagyis glükóz egy icipici molekula, amiből a sejtek energiát tudnak előállítani.

 

A zsírsejtek

Az energiagyártáshoz a testünk azonban nem használja el az összes glükózt, hanem csak mindig annyit, amennyire éppen szüksége van. A maradékot felveszik a zsírsejtek, és más pici molekulákkal együtt hatalmas molekulákat építenek belőlük. Ezektől a hatalmas, triglicerideknek nevezett molekuláktól nőnek meg rajtunk a zsírsejtek. Szóval hízáskor nem lesz több zsírsejtünk, hanem a zsírsejtjeink nőnek meg hatalmasra. Fogyáskor a dolog pont fordított: a testünk a zsírsejtekben lévő triglicerideket lebontja, hogy abból az izmok energiát kapjanak.

 

Több vagy kevesebb

A kérdés most már csak, hogy mennyi energiára van szüksége a testünknek. Ha meg sem mozdulunk, a testünknek akkor is kell energia a működéshez. Ha sportolunk, mozgatjuk az izmainkat, akkor még több kell. Hízni akkor fogunk, ha több táplálékot fogyasztunk el, mint amennyi energiára a testünknek szüksége van. A fogyás pont ellentétes: ha a testünknek több energia kellene, mint amennyit beviszünk, akkor a zsírsejtek trigliceridje folyamatosan csökkenni fog. Mint minden másban, itt is az egyensúly a legjobb megoldás. Vagyis a legjobb az, ha megpróbálunk mindennap közel annyit enni és inni, amennyi energiára a testünknek szüksége van. Így a testsúlyunk is mindig majdnem ugyanannyi lesz, el se hízunk, le se fogyunk. Erre az egyensúlyra nagyon vigyázni kell, mert az elhízás és a túl nagy fogyás is nagyon veszélyes, főleg gyerekkorban!

 

Fontos!

Az ételek és italok nem egyformák. Vannak olyanok, amikből egy egészen pici adag is rengeteg cukrot és energiát jelent a tested számára. Például az édességek, a gyorsételek, a cukrozott italok. Ezektől könnyen meg lehet hízni. Nincs sok energia a zöldségekben, néhány húsfajtában, például a csirkemellben. Ezekből bármennyit lehet enni, nagyon egészségesek, viszont nem mindig adnak elég energiát, főleg a gyerekeknek, akiknek még a növekedéshez is energia kell. A jó hír az, hogy nem kell semmi olyan ételről vagy italról lemondanod, amit nagyon szeretsz. De figyelj arra, hogy a nagyon cukros ételekből inkább kevesebbet fogyassz. A sportolás is nagyon fontos, mert ha eleget mozogsz, akkor biztosan nem fogsz elhízni.