kab2

 

Sorozatunk legújabb részében csupa gömbölyű dologgal fogunk foglalkozni. Reméljük, hogy mire elolvasod a rovatban lévő írásokat, számodra is kerekebb lesz a világ!

Két viszonylag mindennapos tárgy (focilabda, földgömb) mellett egy ritkábban látható, ám méreteit tekintve hatalmas eszközt (hőlégballon) is bemutatunk az alábbiakban, amelyekben egy közös tulajdonság mindenképpen van: a formájuk. De te tudod, hogyan készülnek ezek a dolgok?

 

A focilabda

A futball-labdák döntő többségét manapság már nem bőr, hanem egy speciális műanyag felhasználásával állítják elő. Mindegy azonban, hogy bőr vagy szintetikus az alapanyag, az első lépés a megfelelő előkészítés. A bőr esetében ez persze bonyolultabb, a műanyagnál kicsit egyszerűbb. A lényeg, hogy a folyamat során mindkét esetben egy nagyon erős szövetréteget ragasztanak a kb. lepedőméretűre előkészített nyersanyag egyik oldalára. Ez a réteg a panama, aminek az a feladata, hogy megakadályozza a bőr- vagy szintetikus alapanyag megnyúlását. Következő lépésként legtöbb esetben öt-, illetve hatszög alakú darabokat vágnak ki az előkészített és általában ekkor már megmintázott anyagból, amelyekből aztán a későbbiekben összevarrják a labdát. Általában 20 darab hatszögű- és 12 ötszögű darab felhasználásából kerekedik ki a játékszer. Persze a forma és a mintázat lehet más alakú is, a lényeg, hogy a végén kijöjjön belőle a labda. A munka nagy részét még manapság is kézzel végzik. A kivágott lapokat egy belső gumilabda köré darabról darabra varrják össze egy speciális, viasszal vízhatlanított, rendkívül erős cérna felhasználásával. Közel 700 öltésre van szükség ahhoz, hogy egyetlen játékszer elkészüljön. Utolsó előtti lépésként a labdákat felpumpálják és ellenőrzik, hogy nem eresztenek-e. Végül kifényesítik és csomagolják őket. A pontosságra jellemző, hogy a focilabda kerületének a szabvány szerint 68-70 cm-nek kell lennie, a tömege pedig szárazon 410 és 450 gramm közé kell, hogy essen.

 

kab3   kab4

 

kab5   kab6

 

A világon készült focilabdák több mint kétharmadát egyetlen pakisztáni városban, Sialkotban és környékén állítják elő. Sajnos szomorú tény, hogy a közel 30 ezer embert foglalkoztató focilabda-iparban alkalmazott munkások munkakörülményei meglehetősen rosszak, és nem ritka, hogy gyerekeket is dolgoztatnak az üzemekben.

 

A földgömb

Mivel a Föld gömb alakú, nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a földgömb sokkal pontosabban ábrázolja világunkat, mint a földgolyót kiterítve felvázoló térkép. A térbeli megjelenítés következtében sokkal jobban el tudjuk képzelni egy-egy ország, tenger vagy táj elhelyezkedését. Hát akkor lássuk, hogyan készül!

 

kab13   kab14

 

 kab12   kab9

 

Első lépésként az előre elkészített szép, színes térképnyomatot, ami a földgömb északi vagy déli féltekéjének felületét fogja adni, összepréselik és hozzáragasztják egy többrétegű kartonpapírhoz. Ezután a papírt egy nagyon pontos vágógép 12 egyforma méretű szeletre (gerezdre) vágja úgy, hogy a szeletek a lap középpontjában összeérnek. A gerezdek közötti felesleges részeket eltávolítják, majd következhet a formázás. Egy félgömb alakú présbe helyezik a kivágott, megformázott nyomatot, ami elkészíti a földgömb egyik féltekéjét. A folyamatot ezután megismétlik a másik féltekével. Innen már csak az összeállítás folyamata van hátra. Ehhez általában egy fából használt gyűrűt is használnak, amely a középvonal, azaz az Egyenlítő mentén kimerevíti a földgömböt. Az összeállításnál nagyon kell figyelni arra, hogy az észak-déli irányban futó hosszúsági vonalak egymásba illeszkedjenek, hiszen ez biztosítja, hogy a glóbusz ábrázolása pontos legyen. Ha készen van a gömb, felhelyezik az ún. meridián állványra. Nincs is más dolgunk, mint a kész földgömb segítségével élvezni a képzeletbeli utazást!

 

kab7   kab10   kab8   kab11

 

A hőlégballon

A hőlégballon ősi találmány, működésének elvét már az ókori kínaiak is ismerték. Embert szállító hőlégballon azonban először csak 1783-ban emelkedett a levegőbe Franciaországban.

 

kab15   kab16

 

Mivel a hőlégballonokra is vonatkoznak a repülés szigorú szabályai, már a tervezés folyamata is igen bonyolult. A megvalósítás során első lépésként a ballon darabjait vágják ki. A speciális, vízhatlan textildarabokat egy kivételesen erős cérnával összevarrják, így születik meg a ballon ernyője. Ezt rozsdamentes acélkábelekkel rögzítik a kosárhoz, amelyben a ballon utasai fognak utazni. A kosár váza szintén acélból készül, amely köré fűzfavesszőt fonnak, az alsó részét pedig bőrrel vonják be, ami megfelelően tompítja a landolást. A kosár keretére ráhelyezik a gázzal működő lángszórót, amely a ballon számára majd a csatlakoztatott tartályból származó gáz elégetésével a forró levegőt szolgáltatja.

 

kab17   kab18

 

kab19   kab20

 

Ha a szerkezet készen áll, akkor az oldalára fordítják a kosarat és a lángszóró, valamint egy erős ventillátor segítségével elkezdik meleg levegővel megtölteni a ballont, ami felemelkedik és függőleges helyzetbe áll. Ennek az az oka, hogy a ballonban lévő meleg levegő könnyebb, mint a körülötte lévő. Ez teszi lehetővé azt is, hogy a szerkezet a levegőbe emelkedjen. A meleg levegő szabályozásával lehet aztán a ballont emelkedésre, illetve süllyedésre bírni. Ha elég bátor vagy és igazán nagy élményre vágysz, akkor ezt mindenképpen érdemes kipróbálni!