kab19

 

Sorozatunk utolsó részéhez érve, kicsit már a vakációra is készülve, három olyan finomságot mutatunk be nektek, amit valószínűleg minden gyerek szeret és szívesen fogyaszt. Az első egy igazi nyári kedvenc, a pálcikás jégkrém, a második a magyar találmánynak számító Túró Rudi, a harmadik pedig a gyorsan elkészíthető vacsorák királya, a fagyasztott pizza. Hát akkor lássuk, hogyan készülnek ezek a dolgok.

 

A pálcikás jégkrém

Egy forró nyári napon igazi hűsítő élmény lehet egy finom, gyümölcsös pálcikás jégkrém. Ez az édesség akár otthon is elkészíthető (volt is már ilyen recept a Kabócában), üzemi körülmények között azonban meglehetősen összetett és nagyrészt gépesített folyamatról van szó. Ez viszont lehetővé teszi a tömeges előállítást. Meglepő lehet, de a gyártás első lépésében a jégkrém külső, színes bevonata készül el. Ezt a természetes összetevőkből, vízből és színezékből álló folyékony keveréket a töltőpisztolyok az öntőformákba spriccelik, amelyek aztán egy dermesztően hideg, -35°C-os folyadékba merülnek alá. Ennek az lesz a következménye, hogy a befecskendezett folyadék egy része ráfagy az öntőforma falára (a folyadékállapotban lévő maradékot kiszívják az öntőformából).

 

kab18   kab20

 

kab21   kab22

 

Ezzel a külső máz el is készült, és mint egy pohár, készen áll arra, hogy a masszát beletöltsék. A jégkrémnek ezt a részét nagyon szigorú szabályok szerint kezelik, hiszen jellemzően tejből készül. A legfontosabb lépés a hőkezelés, ekkor majdnem forrásig melegítik a masszát. Ezt követi a hűtés és az úgynevezett homogenizálás, amely során teljesen simára keverik az anyagot, amit aztán beletöltenek az öntőformákba, amelynek falán már ott van a fagyott külső máz. Mivel az öntőformák még mindig a -35°C-os folyadékban utaznak, az egész nagyon gyorsan el is kezd megfagyni. Éppen ezért még a teljes fagyás előtt teszik bele a jégkrémbe a fapálcikát. Ezután kiveszik az öntőformából a már teljesen keményre fagyott és pálcikával is ellátott jégkrémeket. A csomagolás előtti utolsó lépésként hideg vízbe merítik őket, ami azért jó, mert vékony jégréteg keletkezik a külső mázon, így nem fog hozzáragadni a csomagolópapírhoz a jégkrém. A finomságot aztán egy villámgyors gép egyesével csomagolja, szigorúan feltüntetve rajta az időpontot, ameddig a termék fogyasztható. Aztán irány az üzem fagyasztója, ahonnét a boltokba, majd az otthoni mélyhűtőbe kerül a jégkrém, hogy felfrissülést hozzon egy meleg nyári napon.

 

A Túró Rudi

Magyarország egyik kedvenc édessége a kakaós masszával bevont kicsit édes, kicsit savanykás túrórúd. A már sok évtizedes múltra visszatekintő finomság eredete egy orosz túródesszertben keresendő, amit aztán magyar édesipari mérnökök formáztak át a magyar ízlésnek megfelelően. A termék gyártása 1968-ban, azaz több mint 50 éve kezdődött. Népszerűségét bizonyítja, hogy Magyarországon kívül is számos országban (Szlovákiában Dots néven) forgalmazzák. Hát lássuk, hogyan készül!

 

kab29   kab30

 

kab31   kab32   kab33

 

kab34   kab35   kab36

 

A gyártóüzem napi 100 ezer liter tejet használ fel, amit a környékbeli több ezer tehén szolgáltat a Túró Rudi gyártásához. A tej minőségének ellenőrzése után kezdődhet a túró gyártása. Az első lépés az úgynvezett pasztörizálás. Ez azt jelenti, hogy kb. 85°C-ig melegítik a tejet. Ezen a hőmérsékleten már minden olyan káros baktérium, ami a friss tejben esetleg benne van, elpusztul, így a pasztörizált tej egészen biztosan nem fog betegséget okozni, ráadásul sokkal tartósabb is lesz. Ezután tejsav hozzáadásával következik az alvasztás folyamata, aminek az eredményeképpen keletkezik az a friss sajt, amit túrónak nevezünk. A gyártás során keletkező melléktermék a savó, ezt általában állatok takarmányozására használják. A kész túróhoz aztán vajat és cukrot kevernek, majd egy többsávos kinyomógép a már ismert Túró Rudi alakúra formálja a masszát, amit egy hegdűhúr(!) vág kb. 8 cm-es darabokra. Ezek a darabok aztán egy hűtőalagútba kerülnek, és a következő lépésben már jön is a folyékony kakaós bevonó. Ezután a rudik egy újabb hűtőalagútba kerülnek, ahol az addig folyékony kakaómassza megdermed és szép fénye is lesz. Már csak a csomagolás van hátra. Ezt a folyamatot manapság már leginkább gépek végzik, a gyártás kezdetén azonban a Túró Rudit még kézzel csomagolták. Akárhogy is van azonban csomagolva, az biztos, hogy nagyon finom.

 

A fagyasztott pizza

Ha gyorsan, finomat akarunk enni, annak egyik legjobb módja, ha van otthon a mélyhűtőben egy jó kis fagyasztott pizza. A gyártáshoz itt is elég bonyolult és nagyon precízen vezényelt gépsor szükséges. Első lépés a tészta elkészítése. Ehhez liszt, só, cukor, élesztő, étolaj és víz szükséges. A keverőgép elkészíti és meg is dagasztja a tésztát, amit aztán kb. fél óráig kelesztenek. Ezután egy henger kisimítja azt, ezzel egy időben pedig liszt ia kerül rá. A következő lépésben egy acéltűkkel teli henger lyukakat bök a tésztába, ami megakadályozza, hogy légbuborékok keletkezzenek benne.

 

kab23   kab24   kab25

 

kab26   kab27   kab28

 

Ezután egy műanyaghenger segítségével jöhet a tészta darabolása. A maradék tésztát a következő adag készítésénél újra felhasználják. A kerek lapokat ezután megsütik, majd rákerül a tésztára a paradicsomszósz és az elmaradhatatlan mozzarella. Adagolótölcsérek gondoskodnak róla, hogy a sonka, a szalámi, a kukorica vagy más egyéb feltét is felkerüljön a pizzára. Az elkészült pizzákat ezután nagyon gyorsan -31°C fokra hűtik. A csomagológép nejlonba csomagolja, utána pedig egy robotkar papírdobozba  tolja a kész pizzákat. Otthon nincs is más dolgunk, mint felmelegíteni és jóízűen elfogyasztani.