Szeretsz szerelni, szétszedni, összerakni dolgokat? Akkor a szemünk működése biztosan nagyon érdekelni fog. Ez a szervünk ugyanis olyan, mint egy nagyon precíz műszer, amelynek minden egyes része arra lett kitalálva, hogy a tárgyakról visszaverődő fényt –  vagyis a képet, amit magunk előtt látunk –  kivetítse, és az agyunkba továbbítsa, szinte majdnem ugyanúgy, mint egy hagyományos fényképezőgép.

Különös szervünk a szem, már a felépítése sem hasonló a testünk többi részéhez. Ha belenézel a tükörbe, láthatod, hogy tele van átlátszó, tiszta fehér vagy akár nagyon színes részekkel. Gyakorlatilag egy golyó. A sok átlátszó rész azért van benne, hogy a fény átjuthasson rajta.

 

A csodás szemgolyó

Legelöl van a szaruhártya, ami kicsit kidomborodik a szemgolyóból. Ha a mutatóujjadat a csukott szemedre teszed (de ne nyomd rá egy picit sem!), és jobbra-balra mozgatod a szemed, érezni fogod ezt a kidomborodást. A szaruhártya mögött egy apró részt csarnoknak hívunk, azért, mert semmi más nincs benne, csak víz. A csarnok mögött egy lencse rejtőzik. Ugyanolyan domború lencse, mint amit a fényképezőgépben vagy egy nagyítóban is láthatsz. Az a feladata, hogy a beérkező fény sugarait összeterelje egyetlen pontba. Ezt fókuszpontnak nevezzük. A lencsét egy szép színes hártya takarja, amit szivárványhártyának vagy írisznek is mondunk. A szivárványhártya olyan, mint az ujjlenyomat vagy a fogsor, vagyis minden embernek más. A közepén lévő lyuk (a tükörben ezt feketének látod, pupillának nevezzük) össze tud húzódni. Az a feladata, hogy ne engedjen be túl sok fényt a szemedbe. Ha egy tükör előtt ülve lámpával gyorsan a szemed felé világítasz, láthatod, ahogy a pupillád hirtelen összeszűkül. A kisebb résen kevesebb fény jut a szemedbe. A fénysugarak, amiket a lencse összeterelt, a szemgolyó belsejébe jutnak. Itt belül a szemet egy kocsonyás anyag tölti ki (üvegtestnek nevezzük).

 

 

A fény útja

A fény a szaruhártyán, a csarnokvízen, a lencsén és az üvegtesten áthatolva végül eljut a szemgolyó hátuljáig. Ha a szemed jól működik, akkor a fénysugarak pont ott gyűlnek össze, ahol érzékelni tudjuk őket (vagyis a fókuszpont pontosan a szemed hátuljára esik). De mégis mi van ott, ami képes a fényről információt küldeni az agyunkba? Nos, a válasz az ideghártya, más szóval a retina. A retina egy átalakító, szinte ugyanúgy működik, mint a napelemek: a beérkező fényt elektromos kisülésekké alakítja. Az átalakítást az idegsejtek végzik. Nagyon sokféle van belőlük, a legfontosabbakról, a csapokról és pálcikákról talán már te is hallottál. Az elektromos kisülések a retinából már nagyon gyorsan bejutnak az agyunkba, az agyunk pedig ezekből a pici jelekből rakja össze a képet. A képfeldolgozás nagyon bonyolult folyamat. És milyen érdekes, hogy a szemünk lencséje a képet a feje tetejére állítva vetíti a retinára, így azt az agyunknak kell megfordítani!

 

 

Kinek kell szemüveg?

 

Talán neked is van szemüveged? Nagyon sok embernek van szüksége rá. De miért? Akinek jól működik a szeme, annak – ahogy mondtuk – a szemlencséje a fény sugarait pont a retinán gyűjti össze. Ilyenkor látunk szép élesen mindent szemüveg nélkül is. Akinek nem annyira jó a szeme, annak a szemlencséje a fény sugarait nem pontosan a retinán, hanem egy picit előrébb vagy hátrébb gyűjti össze. Akinek a retina előtt gyűlnek össze a fénysugarak, a közeli dolgokat élesen látja, a távoliakat viszont csak homályosan. Őket mondjuk rövidlátóknak. A távollátóknál ez épp fordítva van: a távoli dolgokat látják élesen, a közelieket nem. Ezeket az eltéréseket segíti helyreigazítani a szemüveg lencséje. A szem elé téve elmozdul a fókuszpont a szemben, vagyis az összeterelt sugarak a megfelelő helyre kerülnek a retinán. Micsoda felfedezés, ugye?

 

 

Közelre vagy távolra?

A távollátó szemüvegébe domború lencsét tesznek. Ez ugyanis az ő szemgolyójában picit hátul lévő fókuszpontot előrébb tudja hozni a retinára. A közellátók fordított helyzetben vannak. Nekik túl közel van a fókuszpont, hátrébb kell vinni. A lencsék másik típusa, a homorú ezt teszi. Távolabb viszi a fókuszpontot, így a közellátóknak épp megfelel!

 

 

Ugye, milyen érdekes szervünk a szem? Ráadásul mindenkinek más, így biztosan senkinek nincsen pontosan olyan szeme, mint neked! Ha a tiéd nem egészen pontosan működik, ha homályosan látsz, akkor sem kell megijedned. Akár közellátó, akár távollátó vagy, egy jó szemüveggel simán megoldható a probléma. Szerencsére ma már nagyon sokféle szemüvegből választhatsz. Keress olyat, ami nagyon tetszik, így biztosan jó érzés lesz viselni.

 

Őszi Zoltán rajzai