Végre itt van az igazán szép tavasz! Ennek minden kutya, macska és gazda nagyon örül, mert kellemes az idő a hosszú sétákhoz, nincs még túl meleg, de már hideg se. Minden tökéletes ahhoz, hogy sok időt tölts kedvenceddel a szabadban.

 

Van azonban néhány dolog, ami elronthatja a felhőtlen perceket és komoly veszélyforrást jelent. Érdemes ezért elgondolkodni róluk éppen ilyenkor, tavasszal. Apróságok ugyan, de nagy bajt tudnak okozni. Már biztosan kitaláltad, hogy a kullancsokról, a bolhákról és egyéb rémes állatokról beszélek!

 

A kullancs

Sajnos gyakran előfordul, hogy a házi kedvenc nemcsak az erdőben, de akár a városi parkban egy-egy séta során összeszed néhány kullancsot. Ezek az apró élősködők kiéhezve és ugrásra készen várakoznak a fákon, cserjéken, de még a fűben is, hogy végre megtelepedhessenek egy gazdaállatban (vagy emberben), és a bőrébe kapaszkodva szívják a vérét. Mivel nagyon veszélyes betegségek hordozói, a vérszívás során megfertőzhetik a gazdaállatot. Fertőző agyhártyagyulladást, Lyme-kórt és más fertőzéseket terjeszthetnek. Ezek súlyos, akár az állat pusztulásával végződő betegségek. Nagyon fontos tehát, hogy megelőzd a bajt, és kullancsriasztó nyakörvvel, cseppekkel vagy tablettával védd kedvencedet a csípés ellen. Ha mégis kullancsot találnál a kutyádban, a lehetető legrövidebb időn belül távolítsd el kullancskanállal vagy -csipesszel.

 

A bolhák

A bolhák apró, vérszívó állatok. Megtelepedhetnek a kutyák, macskák szőre közt, és az állat vérével táplálkoznak. Szúrásuk kellemetlen viszketést okoz, de a bolhanyál allergiát is kiválthat. Bolhariasztó nyakörvvel, cseppekkel, esetleg tablettával segíthetsz kedvencednek megszabadulni a veszedelmes élősködőktől.

 

  

 

A férgek

Sok élősködő a kutyáknak, macskáknak egyenest a belső szerveit támadja meg. Ilyen például a szívféreg, orsóféreg vagy galandféreg. Ezek hordozói a bolhák és a szúnyogok. Ellenük féregirtó tablettával kell védekezni, amit 3 havonta adagolnak az állatnak.

 

Ezekről az élősködőkről és vérszívókról, az általuk terjesztett betegségekről és az ellenük való védekezésről, a megelőzésről és gyógymódokról kérdezd az állatorvosodat. Ő pontosan el fogja magyarázni, hogy a te kutyádnak, macskádnak milyen nyakörv, tabletta vagy más védőszer szükséges, és azt miképp használd, hogyan adagold, hogy valóban hatásosak legyenek. A betegségek mellett a másik nagyon fontos kérdés, amit megbeszélhetsz az orvossal, az ivartalanítás. A legtöbb szakember és orvos azon a véleményen van, hogy nyugodtabb és hosszabb életre számíthatnak az ivartalanított állatok. Az elhízás kockázata ugyan megnő náluk, viszont a rák és egyéb betegségeké jelentősen csökken. Az ivartalanított hím állatok nem szöknek el a nőstények után, a nőstények nem tüzelnek és nem örvendeztetik meg a gazdájukat egy-egy váratlan alommal, így az állatmenhelyek sem telnek meg zsúfolásig kidobott keverék kutyusokkal és cicusokkal. Érdemes elgondolkodnod a kérdésen, mert bár nagyon édesek a kölykök, de a vállalásukba meggondolatlanul felelőtlenség belevágni.